Megint a kárpátaljai magyarsággal szórakoznak az ukránok

Kárpátalja magyarellenesség

„A minap az ukrán hatóság, illetve a megyei bevándorlási hivatal nyolc Petőfi-ösztöndíjas oktatói és kulturális programszervezői tevékenységhez kapcsolódó vízumkérelmét és tartózkodási engedélyeik meghosszabbítását nem engedélyezte. Mint ismeretes, korábban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vizsgálta a Petőfi-ösztöndíjasok kárpátaljai tevékenységét, ezért az állomáshelyüket november 7-ig – a további zaklatás elkerülése érdekében – el kellett hagyniuk”

- hivatkozik a korkep.sk Dupka György kárpátaljai történész, kultúraszervező Facebook-oldalára.

A magyar kisebbség egyik vezető alakja szerint a Petőfi-ösztöndíjasokat gyakorlatilag persona non gratanak nyilvánították.

Dupka hozzátette, hogy az „ukrán hatóságok éber csinovnyikjai kettős mércét alkalmaznak”, hiszen a Petőfi-ösztöndíjasokon kívül szintén hasonló tevékenységet végeznek a „USA-béli és EU-s országokból érkező volontörök is”.   „Az ukrán és a magyar illetékes hatóságok számára nincs más út, az üzengetés helyett, mielőbb tárgyalóasztalhoz kell ülni és rendezni végre közös dolgainkat, mert gyűlnek egyre-másra a megválaszolatlan kérdések is…” -  írta.