Törvények fölött áll a Fidesz kedvenc szennylapja?

A Ripost nem közöl helyreigazítást, mert csak.

A lapnak nyilatkozó Kummer Ákos, a Jobbik ügyvédje keserűen jegyezte meg:

"Folyamatosak a perek, már rengeteget meg is nyertünk, de helyreigazítást nem közölnek. Zajlanak a végrehajtások, de eredménytelenül."

A legerősebb ellenzéki párt jogi képviselője szerint sajtó-helyreigazítási ügyeknél nincsenek olyan direkt lehetőségek az ítélet érvényesítésére, mint mondjuk a kilakoltatás, az pedig még a kormánypárti hazugsággyárral szemben is abszurd lenne, ha rendőri erővel próbálnák meg kikényszeríteni a helyreigazítások megjelenését.

"Ilyen esetekben a végrehajtó egyszerűen nem tud gondoskodni arról, hogy a lapok eleget tegyenek az ítéleteknek"

- mondta Kummer, aki hozzátette, hogy az igazságügyi rendszer sem túl segítőkész a büntetéseket közpénzből játszva kifizető lappal szemben:

"Az egyetlen lehetőség az, hogy a végrehajtó az iratokat visszaküldi a bíróságra, és további intézkedést kér. Viszont az ügyben illetékes II. és III. kerületi bíróság nagyon lassan dolgozik."

Elmondása szerint van olyan ügy, amiben augusztus óta nem történt előrelépés, a helyreigazítások elmulasztása miatt kiszabható, 500 ezer forintig terjedő pénzbírság pedig elvileg a főszerkesztővel szemben is kiszabható lenne,

de a Ripost esetében erre sem került sor (de még ha meg is történne, valószínűleg azt is az államkassza állná valamilyen módon - a szerk.).

A Fidesz-közeli bulvárorgánum ellen a Jobbiknak már tíznél is több pere van folyamatban, emellett zajlik négy végrehajtás is. Mint emlékezetes, a Ripost heti szinten terjeszt hazugságokat Vona Gáborról és pártja politikusairól, legutóbb épp Sneider Tamásról:

Ezúttal Sneider Tamásról hazudott egy ordasat a Ripost

Újabb helyreigazítási pert bukott el a Fidesz kézi irányítása alatt működő, álhíreket gyártó Ripost. A bulvárlap ezúttal Sneider Tamásról, a Jobbik alelnökéről hazudott.

Kummer Ákos a Magyar Nemzetnek elmondta: a Jobbiknak annyi pere volt és van a Ripost ellen, hogy a frakció még elő is fizet a lapra, hogy a hírekre egyből reagálni tudjanak.

Nem véletlen, hogy a párt szeptemberben azt is szerette volna elérni, hogy a helyreigazítási kötelezettséget nem teljesítő médiumokat naponta lehessen büntetni, amit természetesen a fideszes többség még a bizottsági szakaszban elkaszált.

A héten Dúró Dóra és Mirkóczki Ádám nyújtott be egy törvényjavaslatot, ami a médiaalkotmány és a médiatörvény módosításával azt tenné lehetővé, hogy azt a médiaszolgáltatót, amelyet korábban jogerősen helyreigazításra köteleztek, az pedig ahelyett, hogy azt teljesítené, a valótlan állítást ismételten, újra és újra közzéteszi,

százmillió forintig terjedő pénzbírsággal lehessen sújtani.

Így a lapok nem ismételgethetnének olyan híreket, amelyek miatt korábban már jogerősen pert nyertek ellenük.

Kummer Ákos szerint azonban azzal sem lenne megoldva a helyzet, ha a bulvárlap közölné a valótlan állítások miatti helyreigazítást:

ezeket ugyanis már nem szemlézné a kreált híreket olajozott gépezetként rögtön átvevő kormányközeli média, nem tennék ki a közösségi oldalakra sem, így a szélesebb közönség nem is tudna róluk.

Nagyon megbüntetné a Jobbik a hazudozó sajtót

A javaslatot a hvg.hu szúrta ki a Parlament honlapján. A bírság tízmilliótól százmillió forintig terjedne. "Az elmúlt időszakban sajnálatos tapasztalat volt, hogy egyes sajtótermékek annak ellenére, hogy őket korábban sajtóhelyreigazítási perben jogerős bírósági ítélet helyreigazítás közlésére kötelezte, az ítélettel érintett valótlan tényt az ítélet jogerőre emelkedését követően ismételten közzétették.