Jobbik-Konzervatívok: A státusztörvény jelen formájában elfogadhatatlan

Jobbik-Konzervatívok: A státusztörvény jelen formájában elfogadhatatlan

Az ellenzéki pártok pedagógusokat, szakszervezetek és diákszervezetek vezetőit kértek fel szakértőnek a Pintér Sándor által kezdeményezett tárgyalásra.

Egyvalamiben egyet tudunk érteni Orbán Viktorral, amikor azt mondta, hogy versenyképességünk aranyfedezete az a fiataljaink tudása

- mondta Ander Balázs, a Jobbik-Konzervatívok oktatáspolitikusa Gosztonyi Gábor a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnökének és Brenner Koloman szintén jobbikos képviselő társaságában, mielőtt megkezdődött a Pintér Sándor által kezdeményezett egyeztetés a pártokkal a státusztörvényről és úgy általában a kormány oktatáspolitikájáról a Belügyminisztériumban.

Ander Balázs szerint a készülő státusztörvény azonban nem szolgálja azokat a célokat, amelyek valóban aranyfedezetként szolgálhatnak a jövőben.

Ez a státusztörvény nem segít az oktatást érintő problémákon, sőt azokat még növeli. A Jobbik-Konzervatívok szerint nem ördögtől való egy hivatásrendi törvény, feltéve ha az vonzóvá teszi ezt a csodálatos pályát, a tanári hivatást. Azonban amit a szakszervezetek, a civil szervezetek, a diákok és mi, az ellenzék is kifogásolunk, nem teljesíti ezt a kritériumot, hanem nagymértékben ártani fog. Jelen formájában elfogadhatatlan, tárgyalási alapot pedig nem képez

- közölte Ander Balázs.

Brenner Koloman ezt azzal egészítette ki, hogy Jobbik-Konzervatívok az oktatást kiemelt nemzetstratégiai ágazatnak tekinti, a pedagógusokat pedig nem elbocsátandó cselédnek, hanem felelős értelmiséginek tekinti.

Ezért is követeljük már hónapok óta, hogy egy nemzeti kerekasztal keretében minden érintett fél bevonásával legyen egy átfogó közös tervünk a magyar oktatás olyan modernizálására, amely megőrzi a hagyományokat is, de a 21. századi tudást és készséget közvetíti a magyar polgároknak, hogy az EU-ban jólétben és szabadságban élhessenek- tette hozzá a Jobbik frakcióvezető-helyettese, aki riasztónak nevezte a pedagógusképzést is.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, aki a Jobbik-Konzervatívok szakértőjeként vesz részt, a tárgyaláson szavait azzal kezdte, hogy megköszönte az ellenzéki pártoknak azt az összefogást, hogy szakértőként a legérintettebbeket juttatják be az egyeztetésre, hiszen a belügyminiszter eddig minden személyes találkozótól mereven elzárkózott.

Bemegyünk, és meglátjuk mire jutunk

- mondta Gosztonyi Gábor.

Címlapkép: Alfahír/Béli Balázs