Jogállam: a rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a török elnök testőrei megvertek egy magyar állampolgárt

Jogállam: a rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy a török elnök testőrei megvertek egy magyar állampolgárt

Akár diplomácia botrány is lehetett volna az incidensből, de a rendőrség - vélhetően tojáshéjon lépkedve - gyorsan rövidre zárta az ügyet. Akkor most már azt is tudjuk, simán megverhetnek a hazádban, ha bemutatsz a török elnöknek. Úgy tűnik, serényen tanuljuk a török "demokrácia-exportot".

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt a feljelentést, amit Recep Tayyip Erdogan testőrei által megvert magyar férfi ügyében a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek - számolt be a 24.hu.

Mint megírtuk, még augusztus 20-án, az államalapítás ünnepe alatt bántalmaztak egy magyar férfit, Bán Tamást Budapesten, aki bemutatott a török elnöknek. A férfit a Terrorelhárítási Központnak (TEK) és a magyar rendőrségnek kellett kimenekítenie, miután az illető elmondása szerint a török köztársasági elnök emberei rászálltak: három-négy civil ruhás ember lefogták, majd rángatni kezdték. Bán szerint az incedens közben a TEK-esek valakivel rádión arról beszéltek, hogy ki kell menteniük, „mert ezek megölik.”

Az MSZP-s Tóth Bertalan az ügy miatt írásban tett fel kérdéseket Polt Péternek, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, így a rendőrség a garázdaság vétségének lehetséges megvalósulását vizsgálta, néhány nap alatt azonban elutasította a feljelentést.

A BRFK határozata szerint nem közvádas bűncselekmény az, hogy augusztus 20-án Budapesten megvertek egy magyar állampolgárt Erdogan civil ruhás testőrei.

Érdemes hangsúlyozni, hogy a rendőrség nem cáfolta az MSZP-s politikus által ismertetett tényállást, vagyis, hogy a férfit megverték.

A rendőrség közlése szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”.

"Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor"

– írták a határozatban.

Hozzátették:

A törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőség ugyanakkor arról is írt, hogy a testőrök cselekménye alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.

Itt tartunk 2023-ban, "nemleszünkgyarmat"országként.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)