Csak nagyon ritka esetekben van összefüggés a Johnson&Johnson vakcinái és a vérrögképződés között

Csak nagyon ritka esetekben van összefüggés a Johnson&Johnson vakcinái és a vérrögképződés között

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között

- közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden. Az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami ügynökség április első felében kezdte meg a Janssen által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal végzett beoltást követően jelentett nagyon ritka vérrögképződéses estek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két erre utaló esetet jelentettek.

Az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) véleménye szerint ugyanakkor szükséges a vakcina termékinformációjának frissítése. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina nagyon ritka mellékhatásaként.

Az EMA az összes többi Európai Unióban engedélyezett oltóanyaghoz hasonlóan továbbra is figyelemmel kíséri a Jansen vakcinájának biztonságosságát és hatékonyságát, a legfrissebb információkat közli a nyilvánossággal - tették hozzá.

Végezetül arra emlékezettek, hogy az amerikai egészségügyi hatóságok a beoltás után néhány nappal hat esetben jelentkező vérrögképződéses rendellenességek nyomán a Johnson & Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták. Az esetek közül egy halálos kimenetelű volt. Az Egyesült Államokban mostanáig több mint 7 millió adag Johnson & Johnson-vakcinát adtak be.

Mint ismert, korábban az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban is előkerültek hasonló esetek, az EMA megvizsgálta őket, és arra jutottak, hogy a vérrögképződés nagyon ritka mellékhatása a vakcinának, de továbbra is érdemes használni, mert a haszna messze túlmutat a potenciális kockázatokon.

Gyártója szerint az AstraZeneca oltóanyaga hatékony és nem növeli a vérrögképződés kockázatát

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett, koronavírus elleni oltóanyag 79 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 tüneteinek kialakulását, és nem növeli a vérrögképződés kockázatát - közölte hétfőn a gyártó egy széleskőrű teszt eredményére hivatkozva, amelyet az Egyesült Államokban végeztek - számol be róla a Magyar Távirati Iroda.