Tiborczék Kalocsán is követték a szolnoki mintát

Még a hibák is ugyanazok voltak az Elios pályázatában.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő, Harangozó Tamás szerezte meg az OLAF levelét, amit korábban a Bács-Kiskun megyei település polgármestere kapott kézhez.

Az OLAF pontosan ugyanazokat a gyanús dolgokat találta az Elios kalocsai pályázatában, mint amire a szolnoki pályázatban is korábban fény derült - írja az Index.

A pályázat ráadásul ugyanabban az időben is zajlott, de a kalocsaival valamivel kevesebb uniós pénzt nyert el a cég, mint a szolnokival. A két pályázatot összevetve tényleg szinte csak az összegek különböznek. A lap összehasonlítása szerint:

  • Akárcsak Szolnokon, itt is a pályázat beadási határideje (2013. február 11.) előtt három nappal az irányító hatóság átírta a pályázati kiíráshoz tartozó Excel-tábla számait, így a pályázóknak három napjuk volt, hogy módosítsák az ajánlataikat.
  • Az utolsó pillanatban változtatták meg azt is, hogyan kell a projekt megtérülését számolni. Valószínűleg, mivel az Elios LED-lámpái nem bírták volna ki az eredetileg elvárt 100 ezer órát, azt 50 ezerre csökkentették így támogatható vált a cég pályázata.
  • A kivitelezés piaci árát három cég (az SMVH Kft., a KVIKSZ Kft. és a Polar Studio Kft.) ajánlata alapján számolták ki, amelyek közül kettő minden tételben pontosan 5 és 7 százalékkal volt drágább, mint ami alapján az árat végül megállapították. Ráadásul mindhárom cég ajánlatát egy gépen írták, így nem csoda az sem, hogy mindhárom anyag ugyanazt a számítási hibát tartalmazza.
  • A pályázat független ellenőre az INS Kft. volt, amely a nyertes pályázat költség-haszon elemzését és a pályázat végi auditori munkákat is végezte. A cég és az önkormányzat közötti auditszerződést viszont az INS nevében az Elios közvilágításért felelős igazgatója, Mancz Ivette, és a Sistrade ügyvezetője, Puskás András írta ugyanúgy, mint a szolnoki pályázatnál.

Az OLAF a kalocsaiban is talált olyan cégeket, amik szerepeltek a többi pályázatnál és valószínűleg részt vettek a csalás szervezésében.

A szolnoki Elios-ügyről itt olvashat bővebben:

Szolnokon ér össze az Elios korrupciós ügye a NAV-os nyomtatóbotránnyal

Az alföldi megyeszékhely közvilágítási beruházása során projektmenedzsment tanácsadóként felbukkan egy cég. Ennek tulajdonosai egy másik vállalkozásuk révén az adóhatósági nyomtatóbeszerzés során az Orbán család baráti körének kedveztek, és számos közbeszerzéssel kapcsolatos megbízásban részt vettek az Orbán család ügyvédjével. Az Elios-botrány tehát nem elszigetelt korrupciós ügy, hanem egy hálózat, melynek közepén Orbán Viktor és veje, Tiborcz István található.