Szolnokon ér össze az Elios korrupciós ügye a NAV-os nyomtatóbotránnyal

A háló közepén Orbán és Tiborcz.

Csütörtök este kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy az Orbán Viktor vejéhez köthető Elios-botrány megállapításairól Szolnok fideszes vezetése már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) október 5-én kelt leveléből (PDF) értesült. A Szalay Ferenc fideszes polgármesternek írt levél részletesen taglalja azokat az észrevételeket, melyek az „állítólagos szabálytalanságokkal” kapcsolatos vizsgálat során tett. A 2017. október 13-i érkeztető bélyegzővel ellátott levél szerint a fideszes polgármesternek lehetősége volt 20 napon belül észrevételt tenni a levélben megírt tényekre.

Minden eddigi értesülés igaznak bizonyult

Bár eddig csak sajtóhírekből értesülhettünk az OLAF-jelentés részleteiről, komoly hírportálként természetesen ellenőrizni kívántuk a sajtóhíreket. Ezért még szerdán megkeresést küldünk az uniós pénzek elköltését felügyelő Miniszterelnökségnek, hogy meg tudják-e erősíteni a sajtóban megjelenteket, de Lázár Jánoséktól nem kaptunk választ.

A Szolnokkal kapcsolatos OLAF-tájékoztatás azonban alátámasztja a sajtóban megjelent információkat. Az OLAF igazgatója által szignált levél világosan leszögezi, hogy az uniós támogatásokra irányuló pályázatok (tehát nem a közbeszerzés, hanem az önkormányzatok uniós pénzeket megpályázó eljárás) benyújtásának kezdő napja 2013. február 11. (hétfő) volt, ám a kiíró előtte való munkanapon, 2013. február 9-én (péntek) átírta a LED lámpák élettartamát 50 ezer óráról 100 ezer órára. Mint korábban a 24.hu nyomán mi is megírtuk, e fényforrások a szállító Tungsram-Schréder szerint is legfeljebb 60-80 ezer világított órára képesek. A le nem világított, de csak papíron fennmaradó 40 ezer óra növelte a beruházás maradványértékét (a végén ennyiért lehetne piaci körülmények között értékesíteni), és csak ilyen hamisításgyanús lépéssel volt képes az Elios a minimális megtérülési rátát biztosítani – ugyancsak papíron. Az OLAF leszögezi: ha nem emelték volna meg papíron az élettartamot, a projekt nem minősült volna uniós forrásból támogathatónak.

Akár maffiagyanú is felmerülhet Orbán vejének botrányában

Nagyon komoly, szervezett csalási mechanizmusok jelennek meg a Tiborcz-botrányban, melyek a 24.hu által megszerzett, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által írt Elios-jelentésben szerepelnek. A portál szerint a hivatal nem magányos résztvevőket talált, hanem egész hálózatot, az Eliosszal összekapcsolható cégeket, tanácsadókat, melyek olykor összeférhetetlen szerepkörben is voltak.

A levélben az OLAF leírja azt a módszert is, ahogy „kamu” számításokkal igyekeztek piaci árakat adni a beruházásnak: a legalacsonyabb becslést a két drágább pontosan 5, illetve 7 százalékkal árazta túl, de olyan amatőr módszerrel, hogy soronként minden elemet pontosan ilyen arányban növeltek meg, ráadásul mindhárom ajánlatot ugyanaz a személy készítette. Az önkormányzat ezeket az úgynevezett indikatív ajánlatokat csak hónapokkal később, a hiánypótlás során küldte meg az illetékes uniós szerveknek CD-n. A file-ok létrehozásának dátuma is ennek megfelelően későbbi, ám az aláírásokat visszadátumozták 2013. februárra.

Az eliosos Mancz Ivette zárta le a közbeszerzést is

Az OLAF-dokumentumban ismét felbukkan Mancz Ivette neve. Róla, aki az Elios közvilágításért felelős igazgatója volt, csütörtökön derült ki, nemcsak a pályázat kiírása előtt már tárgyalt egy másik, hasonló projekt ügyében Horváth Istvánnal, Szekszárd akkori fideszes polgármesterével (jelenleg Kósa Lajos államtitkára), hanem saját kézzel nyúlt bele a később az Elios által megnyert pályázat kiírásába.

Tiborcz-botrány: az Elios vezetője saját maga alakította a pályázatot

Mint arról tegnap beszámoltunk, a 24.hu birtokába került az Orbán Viktor vejének korrupciós botrányát feltáró OLAF-jelentés. A dokumentum részletesen leírja, a közvilágítás-korszerűsítési projektben részt vevő önkormányzatok, illetve az őket segítő tanácsadó és projektvezető cégek hogyan írták ki úgy a pályázatokat, hogy azokat csak az Elios nyerhesse meg.

Az eliosos Manczról azonban a szolnoki projekt kapcsán született OLAF-levél révén az is kiderül, a közvilágítás-korszerűsítési projekt záró auditját is ő készítette Puskás Andrással, a Sistrade Kft. ügyvezetőjével együtt. A Sistrade tulajdonosa Hamar Endre, Tiborcz István iskolatársa, barátja és üzlettársa.

A szolnoki projekt uniós támogatásáról szóló döntések 2013. október 15-én születtek, az EU a támogatási megállapodást 2013. október 23-án és 2013. december 23-án írta alá Szolnok városával. A közbeszerzési eljárást 2014. október 27-én tették közzé. Itt hívnánk fel a fideszes trollok és kormánypárti újságírók figyelmét, hogy az E-OS Energiakereskedő Zrt., mely Simicska Lajos cégének, a Közgépnek a leányvállalata, ekkor már több mint egy éve kiszállt az Eliosból. Ellenben 50 százalékban volt tulajdonos az a Green Investments & Solutions Kft., melynek ekkor egyszemélyes tulajdonosa Orbán Viktor veje volt. E cég tulajdonosa Tiborcz előtt iskolatársa, barátja és üzlettársa, Hamar Endre, utána pedig a szintén Tiborcz üzleti köréhez tartozó WHB-csoport tulajdonolta az Elios anyavállalatát, a Green Investments & Solutionst.

És most jön a csavar, a NAV-botrány!

De a szolnoki OLAF-levélnél bukik ki, hogy az Elios korrupciós botránya nem elszigetelt jelenség a közbeszerzések piacán. Az uniós hatóság ugyanis Tiborcz iskolatársát, barátját és üzlettársát nemcsak az Elios tulajdonosaként említi. A dokumentum leszögezi, hogy a közvilágítási projektben projektmenedzsment tanácsadóként szerepel (a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. mellett) az Eupro Projektmenedzsment Kft.

E cég tulajdonosa 2013. április 5. és 2014. szeptember 29. között a PBE Energiamenedzsment Kft, azt követően maga Hamar Endre. A PBE tulajdonosa pedig 2014. október 10-ig Hamar, ezt követően az akkor Tiborcz tulajdonában álló Green Investments & Solutions, sőt a PBE tulajdonosa 2014. november 28. és 2015. március 16. között maga az Elios volt.

Ez a cégháló már önmagában szövevényes, furcsa és a személyi összefonódások révén korrupcióra ad lehetőséget, de kibukik a hazai közbeszerzési rendszer belterjes mivolta. A szolnoki beruházás projektmenedzsment tanácsadójaként szereplő Eupronak ugyanis van még egy tulajdonosa.

Ez a személy pedig nem más, mint Kárpáti Péter György, akinek felesége, Pataki Mária 2013. január 2-ig ugyancsak tulajdonos volt az Euproban. Nekik azonban van egy másik cégük is: az Ész-Ker Zrt. (korábban Mind Trade Service Kft.).

Ez a cég pedig alig másfél hete szerepelt a hírekben. Akkor a Direkt36 tényfeltárói derítették ki, hogy ez a cég intézte a Tállai András vezette NAV részére azt a nyomtatók megvásárlására irányuló közbeszerzést, melyen az összes, olcsóbb ajánlatot kizárták, így az a konzorcium vitte el csaknem egymilliárdért a zsíros bizniszt, mely Orbán Viktor testvérének, ifj. Orbán Győzőnek köréhez tartozik.

Ha Ön régi ismerőse az Orbán családnak, a legdrágább ajánlattal is közbeszerzést nyer

Kizártak öt résztvevőt, így az Orbán Viktor testvéréhez köthető cégcsoport a legdrágább ajánlattal nyerte el a NAV által nyomtatókra kiírt közbeszerzési eljárást. A pályázatot lebonyolító cég egyértelműen kötődik Orbán Viktor vejének baráti, üzleti köréhez. Az Elios-botrányból megismert Hamar Endre neve is felbukkan!

Korábban az Index készített összeállítást arról, hogy az Ész-Ker az SBGK Ügyvédi Irodával közösen számos esetben közbeszerzésekkel kapcsolatos elemzésekre, tanácsadásokra nyert el vagy épp kapott megbízásokat. Az SBGK Ügyvédi Iroda egyik elnökségi tagja Bajkai Imre, Erzsébetváros alpolgármestere, aki a portál írása szerint egyenesen az Orbán család ügyvédje: sajtóügyekben többször ő képviselte Orbán Viktort és az Orbán család más tagjait, köztük Orbán Ráhelt, de érkezett korábban hozzájuk olyan helyreigazítási kérelem is a fideszes ügyvéd-alpolgármester aláírásával, amelyben a Tiborcz Istvánról megjelenteket kifogásolta.

A cégadatokhoz az Opten céginformációs szolgálat adatbázisát használtuk.