Jó hír: az MNB döntése után csökkennek a hitelkamatok

Jó hír: az MNB döntése után csökkennek a hitelkamatok

A járvány miatt bevezetett THM-plafon egészen eddig 5,9 százalék volt, hiszen a vonatkozó kormányrendelet erre alapkamat + 5 százalékot határozott meg. Ez azt jelenti, hogy szerdától

legfeljebb 5,75 százalék lehet a személyi kölcsönök, áruhitelek és hitelkártyák THM-e az idei év végéig

– mutat rá a Bank360.

Ez egy 2 millió forintos, 72 hónapra felvett személyi kölcsön esetében nagyjából 5-6 ezer forint kedvezményt jelent év végéig – írják.

Hoppá! Kamatot csökkentett a jegybank!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén; a kamatfolyosó nem változott - írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy az egynapos (overnight, O/N) hitel kamata továbbra is 1,85, míg az egynapos betét kamata -0,05 százalék, vagyis ismét aszimmetrikus a kamatfolyosó, ám most az alapkamat a betéti kamathoz áll közelebb.

A szakportál a változó kamatozású hiteleknél ugyancsak csökkenésre számít. Bár az ilyen jellegű hitelek kamatait a BUBOR-hoz (bankok egymás közti hiteleinek kamata) vagy állampapírhozamhoz kötik, a Bank360 rámutat, hogy az egyhetes jegybanki betétek újraaktivizálása a változó kamatozású hitelek kamataira növelő hatással volt. A mostani alapkamat-csökkentés a szakportál szerint

a változó kamatozású hitelek esetében is kamatcsökkentést okozhat.

A hitelkártyák, személyi kölcsönök és áruhitelek maximális teljes hiteldíjmutatóját az alapkamathoz igazítják.

A személyi kölcsönök maximális THM-e nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, azaz innentől 24,75 százalékot. Hitelkártya, áruhitel és folyószámlahitel esetén a THM mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét, azaz 39,75 százalékot.

Ezek a termékek ennél drágábbak tehát nem lehetnek, de a Bank360 megjegyzi, hogy a bankok túlnyomó többsége a személyi kölcsönöket ennél jóval olcsóbban adják, és a többi termék árazása sem éri el a maximális szintet.

A veszélyhelyzet után tíz százalék fölé ugrik majd a személyi hitelek thm-je

Bár a kormányzat elrendelte, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatója (thm) legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamat mértékét, azaz a 0,9 százalékot, a Pénzcentrum óvatosságra int. A pénzügyi szaklap arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a kedvezményes maximalizált thm általánosan csupán 2020.

A mostani jegybanki lépés azonban nem tendencia. Virág Barnabás, az MNB újonnan kinevezett alelnöke a jegybank mai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy

a kamatvágás szimbolikus, diszkrét lépés, nincs szó kamatcsökkentési ciklusról.