Hoppá! Kamatot csökkentett a jegybank!

.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 0,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén; a kamatfolyosó nem változott – írja az MTI. Ez azt jelenti, hogy az egynapos (overnight, O/N) hitel kamata továbbra is 1,85, míg az egynapos betét kamata -0,05 százalék, vagyis

ismét aszimmetrikus a kamatfolyosó,

ám most az alapkamat a betéti kamathoz áll közelebb. (Áprilisig az O/N hitelkamat azonos volt a jegybanki alapkamattal.)

Az árstabilitás fenntartása és a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók finomhangolása – az alapkamat csökkentése –, és az egyhetes betéti eszköz kamatában is hasonló elmozdulás indokolt – írta a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésről kiadott indoklásában. Az MNB közleményben kifejtette, hogy a magyar gazdaság idei teljesítménye a korábban vártnál mérsékeltebben alakul, miközben az inflációs kilátások tartósan lefelé mozdultak el.

A makrogazdasági adatokat 2020-ban jelentős változékonyság és kettősség fogja jellemezni. A járvány negatív gazdasági hatásai a második negyedévben érvényesülnek a leginkább. A GDP tavaszi jelentős visszaesését követően, a harmadik negyedévtől a gazdasági növekedés helyreállása várható. A gazdaság második félévi gyors, „V” alakú kilábalásának feltétele az állami beruházások felfutása és a vállalati hitelezés bővülése – írták.

A tanács szerint a jelenlegi eszköztár megfelelő mozgásteret nyújt a kihívások célzott és rugalmas kezelésére; az állampapír-vásárlási programra továbbra is védőhálóként tekintenek, amelyet a szükséges esetben és a szükséges mértékben kívánnak használni. Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB változatlanul a heti tenderek keretében határozza meg. A monetáris tanács megítélése szerint a jelenlegi makrogazdasági környezetben az egyhetes betéti eszköz kamatában hasonló elmozdulás indokolt, mint az alapkamat esetében.

Elemzők kedden nem vártak változást a fő monetáris eszközökben, de úgy vélték, az Inflációs jelentés – amelynek főbb számait kedden délután 3 órakor, a teljes jelentést pedig csütörtökön publikálja az MNB – iránymutatást adhat a monetáris politika következő lépéseiről.

A Portfolió azt írja, a második negyedévben sokkal nyugodtabb lett a pénzügyi stabilitási helyzet: a forint zuhanása megállt, stabilabb az árfolyam, a devizatartalékok és a kormány készpénzkészletei feltöltődtek, a régiós tőkekiáramlás megállt. Ilyenkor pedig a jegybank bátrabban folytathat gazdaságélénkítő politikát.

A döntés után megélénkült a devizapiac. Az euró árfolyama több mint 1 forinttal, 350 forintra ugrott fel a döntés kihirdetése után. Délután két óra előtt egy perccel, a döntés közzététele előtt még 348,71 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon. A dollár jegyzése 308,42 forintról 309,31 forintra, a svájci franké pedig 325,96 forintról 326,90 forintra kúszott fel.

Az eurót kedd reggel nyolc órakor még 347,10 forinton jegyezték az előző esti 347,17 forint után. A dollár reggel 308,19 forinton, a svájci frank pedig 325,26 forinton forgott.