Káosz: Megy a huzavona a védőnői szolgálatok rezsijéről

Káosz: Megy a huzavona a védőnői szolgálatok rezsijéről

A Fidesz-kormány az önkormányzatiság leépítésének részeként a védőnői szolgálatokat is államosította, de ez sem megy simán. Jelenleg ott tartunk, hogy senki sem akarja kifizetni a rendelők rezsijét.

Noha szombattól hivatalosan már nem önkormányzati, hanem állami feladat lenne a védőnői szolgálatok működtetése, az utolsó pillanatokban készülnek a vonatkozó szerződések, egyelőre pedig még az sincs megoldva, hogy ki fizesse a rendelők rezsijét – értesült a Népszava. A lap birtokába került dokumentum szerint egy kórház "fedezethiányra tekintettel" még egy ideig indokoltnak tartja az önkormányzat, hogy az önkormányzat fizesse az átadott ingatlanok üzemeltetésének költségeit.

Káosz lett a kapkodó központosítás következménye.

A fővárosi és az agglomerációs önkormányzatokat csak június közepén hívták először egyeztetésre a védőnői szolgálatokat átvevő centrumkórháza – írja a lap. A megbeszélésen hallottak még jobban elbizonytalanították az átadásban illetékes önkormányzati vezetőket. Két nappal később kaptak egy megállapodás tervezetet az átvevő intézményektől: a leglényegesebb pont a védőnők által használt önkormányzati tulajdonú ingatlanok üzemeltetése volt. Most ennek ügyében hívják össze kapkodva a testületi üléseket.

Az ellátás biztonságáért felelős Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem aggódik, hiszen a személyi és tárgyi feltételek biztosítása a vármegyei intézmények feladata. Ezeknek viszont sem megfelelő ingatlanuk, sem anyagi forrásuk nincs a feladat ellátására, így az önkormányzatokkal próbálnak hirtelen megállapodni. Az új rendszer elvileg a hét végétől működne, de a védőnők közül még kevesen látták az új szerződésüket.

A probléma 4042 védőnői szolgálatot és 5063 védőnőt érint országszerte.

Az önkormányzatoktól forrásokat is elvonnak a feladat elvételével összefüggésben: idén június 30., azaz e hét péntekig van pénzük a védőnői szolgáltatások fenntartására. A védőnők bérére elvileg megvan a költségvetési pénz, de kérdéses, hogy a júliustól beígért 18 százalékos emelést miből fizeti az állam.

A Népszava cikke szerint tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egy kormányrendelet alapján a kórházaktól szintén július elején veszi át az ingatlanüzemeltetési feladatokat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF).

Ennek következtében nem lesz fedezet az önkormányzatoktól használatba átvett ingatlanok víz, csatorna-, gáz-, szemétszállítás, takarítási, illetve karbantartási költségekre, és a nem önkormányzati ingatlanok bérleti díjára.

(Címlapkép: Iskolai védőnő a helyes kézmosást mutatja a mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak. MTI/Rosta Tibor)