Hungarikum, amit nem becsül meg a kormány

Bő egy évszázada segítik a védőnők a családokat. Ők kire számíthatnak?

A szakdolgozói bértábla alá tartozásban reménykednek - életpályamodell hiányában - az egészségügyi alapellátás egyik fő támaszát jelentő védőnők. Erről az igényről a köztévében beszélt Csordás Ágnes, a Védőnők Egyesületének elnöke.

Pótlékot és többletmunkát kaptak

A szervezet hosszú ideje küzd azért, hogy a védőnők is az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján kaphassák meg bérüket és ne a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény szerint. Ez a különbségtétel akár 60 ezer forintos eltérést is eredményezhet.
A védőnők terhelése ráadásul ősztől tovább növekedett, hiszen többletfeladatokat kaptak azáltal, hogy megduplázták a két évnél fiatalabb gyermekek esetében a szűrővizsgálatok számát.

Jelenleg 457 betöltetlen állás van, ami azt jelenti, hogy tovább nőtt a dolgozók terhelése. 

A védőnői szolgálat hungarikum, több mint egy évszázada segítik a szakemberek a felnövekvő nemzedék egészségének megőrzését.

Tiltakoztak a megkülönböztetés miatt

Tavasszal hatszáz védőnő adta fel azt a leveleket - több mint húsz közjogi méltóságnak-, amelyben az alacsony fizetésük miatt tiltakoztak. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozata petíciót adott át Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, Kövér Lászlónak és az Országgyűlés alelnökeinek, és az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak is, így fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, hogy az alapellátásban foglalkoztatott védőnők nem tartoznak az egészségügyi bértábla hatálya alá.

Koncepciót ígértek nekik

A szakállamtitkár azt ígérte, hogy július végéig koncepciót készítenek az államilag szervezett védőnői ellátás lehetőségeiről. Majd hozzátette azt is, hogy népegészségügyi szempontból még több fontos feladatot szánnak a védőnőknek.
A védőnők helyzetéről, a szakemberek hiányáról próbált meg adatot kérni a Jobbik két szakpolitikusa, Lukács László György és Vágó Sebestyén augusztusban. Nemrég az egyik szocialista politikus szintén megyei kimutatást szeretett volna arról, hogy hol hány betöltetlen védőnői állás van. Az EMMI válasza Rétvári Bencétől érkezett, jobbára a korábbi MSZP-s kormányok hibáztatásából és a jelenlegi kabinet dicséretéről írt a fideszes politikus. Majd végül közölte, hogy a minisztériumot nem kötelezi jogszabály védőnői nyilvántartás vezetésére, ezért nem is rendelkeznek ilyennel. 

Kezelni kell a bérfeszültséget

Az előző hónapban kaptak először kiegészítő pótlékot a védőnők. Az Orbán-kormány sikerként értékeli, hogy hét év alatt 40 százalékos fizetésemelést hajtottak végre. A szakmában dolgozók helyzetéről beszélt a hvg.hu-nak Csordás Ágnes. Az egyesületi elnök azt mondta, hogy bruttó 33 ezer forinttal emelik ugyan a fizetésüket, de csak a felét kapják kézhez. Hozzátette azt is, hogy a közalkalmazotti besorolás alapján egy nyugdíjazás előtt álló védőnő nagyjából ugyanannyit keres, mint aki most lép a pályára, ami bérfeszültséget okoz. Az eltérő körzetméretek, az ellátottak számának különbsége miatt jelentős eltérések vannak a bérekben. 

Jogos követelés

A Jobbik hosszú ideje támogatja a védőnők küzdelmét, mivel jogosnak tartja az érintettek fizetéssel kapcsolatos észrevételeit. A párt indítványozta, hogy az egészségügyi bértábla besorolásba kerüljenek a szakma képviselői. Vágó Sebestyén az ellenzéki párt politikusa számos alkalommal szólalt meg ebben az ügyben. A képviselő szerint a védőnők a gyermekvédelmi jelzőrendszer tartópillérei, ők azok, akik az újszülöttekkel csecsemőkoruk óta találkoznak. Ők azok, akik elsőként tapasztalhatnak esetleges gyermekbántalmazást, -veszélyeztetést.

A szakpolitikus a diszkriminatív fizetési besorolás kapcsán kiemelte, hogy a kórházi védőnők végzettsége azonos a terepen dolgozó védőnőkével, ennek ellenére előbbiek az egészségügyi ellátórendszer tagjai, fizetésüket az egészségügyi bértábla alapján kapják. Utóbbiak viszont számos esetben a város külterületén fekvő szegregált, komfort nélküli övezetben, verbális vagy épp fizikai agressziónak, fertőzéseknek kitéve dolgoznak. Ezért lenne fontos és logikus, hogy ők is az egészségügyi ágazathoz tartozzanak, fizetésüket az alapján kapják.

Az egészségügyi dolgozók alulfizetettek, de a védőnői hálózat tagjai még alacsonyabb besorolásba kerültek.

A Jobbik szerint az egészségügyi bértábla alá vonásuk legalább egy apró lépés lehetne a jobb megbecsültségük irányába.