Karácsony Gergely helyettese szerint nincs csődben a főváros

Karácsony Gergely helyettese szerint nincs csődben a főváros

Semmi gond a fizetőképességgel Kiss Ambrus elmondása alapján, aki szerint itt csak a kormány akar csődöt látni. Elárulta, 4,2 milliárd forint mínuszban áll Budapest. Lesz-e új választás a fővárosban?

A főváros likviditási helyzete jelenleg nincs veszélyben - jelentette ki a főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Kiss Ambrus az MTI szerint cáfolta azt, hogy csőd lenne a budapesti költségvetést illetően.

"Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben itt maximum a magyar kormány akar csődöt látni, mi ezt nem látjuk"

- jelezte, felvetve: ha valaki csődben van, hogyan tudnak a számlájáról levonni pénzt?

4,2 milliárd forint mínuszt könyvelt el Budapest

Karácsony Gergely helyettese kifejtette:

jelenleg mínusz 4,2 milliárd forinton áll a fővárosi önkormányzat folyószámlája, melynek hitelkerete 60 milliárd.

Ha csak a kormány által a Lánchíd felújítására ígért összeg megérkezne, akkor pozitívban lenne a számla - tette hozzá Kiss Ambrus.

Megismételte, nem lát a tényadatok alapján olyat, hogy a főváros likviditási helyzete jelenleg veszélyben lenne.

"Csődről az beszél, aki csődöt akar előidézni" - fogalmazott Kiss Ambrus, aki úgy folytatta: továbbra sem érti, hogy "miért arra büszke egy magyar pénzügyminiszer, hogy kétmilliárdot végrehajtóival leszedett a számlánkról".

Csökkent az energia felhasználása

A főpolgármester-helyettes elmondta, a fővárosi önkormányzat kiadásai egyenletesen jelentkeznek, a havi működési kiadás ebben a félévben 27 milliárd forint környékén volt.

Az adatok alapján azt látják, hogy az iparűzési adó tervszáma nincsen veszélyben. Az energia-megtakarításról szólva elmondta:

2022 első negyedévében 9,9 milliárd forint volt a főváros energiaszámlája, 2023-ban - a fogyasztás csökkentése mellett - 24,6 milliárd, majd 2024 ugyanezen időszakában 11,7 milliárd.

A főváros képes volt - az első negyedéves adatokat összehasonlítva - 2022-höz képest 36 százalékkal csökkenteni a gázfelhasználást, távhőben 24 százalékot tudtak megspórolni és 13 százalékot az áramban - mondta el Kiss Ambrus.

Rengeteg vizet igényel a kánikula

A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy a Kúria megsemmisítette a teherautó-behajtási díjról szóló rendeletet. A főváros ez ellen harcolt, de a Kúria a kormányhivatalnak adott igazat. A 2011-es rendeletet 2024. december 31-i hatállyal semmisítették meg. A következő Fővárosi Közgyűlésnek így ezzel feladata lesz - vetítette előre Kiss.

A hátrányos helyzetű gyerekek színházjegy-támogatásáról szólva elmondta: eddig több mint 2300 diák jutott el jelképes áron előadásra.

A meleg időjárás kapcsán közölte:

vasárnap 491 ezer köbméter volt a vízművek felhasználása, ez szerdán 548 ezerre emelkedett, és jövő hét elejére az érték elérheti a 600 ezer köbmétert.

A tavalyi csúcs 621 ezer köbméter volt.

A családon belüli erőszak megelőzéséről szóló fővárosi stratégia kapcsán Kiss Ambrus közölte: megalakult az áldozatvédelmi fórum, valamint a mellette működő két munkacsoport is.

Lesz-e új választás a fővárosban?

A főpolgármester-helyettest kérdezték Karácsony Gergely főpolgármester azon kezdeményezéséről, amellyel a június 9-i főpolgármester-választás Budapest egész területén történő megismétlését szeretné elérni.

Arra a felvetésre reagálva, hogy Karácsony Gergely lemondásával újra választást kellene tartani, Kiss Ambrus azt mondta:

"az egy teljesen új választás lenne", az újraszavaztatási kezdeményezés a június 9-ire vonatkozik, hiszen itt egyértelmű, hogy kik indultak. A lemondás csak októberben következhetne be, és az egy más választás, teljesen új helyzet lenne

- érvelt, majd hozzátette: nem érti, hogy a kettő között hogyan lehet párhuzamot találni.

Kiss Ambrus arra is kitért, szerinte a Fővárosi Közgyűlés működőképes lesz a Fidesz és a Tisza Párt többsége ellenére.

Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester (j) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. november 29-én. Balról Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes. MTI/Kovács Attila