Győzelme ellenére a főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely

Győzelme ellenére a főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely

Ígéretét betartva, beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben az újraszámlálást követő eredmény megsemmisítését kérelmezi. Szerinte erre a törvényi garanciák biztosítása miatt van szükség.

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere először 324, majd a Fidesz által is támogatott, de az LMP színeiben induló ellenfele, Vitézy Dávid által kezdeményezett újraszámlálást követően mindössze 41 szavazattal nyerte meg a választást. Mivel az újraszámláláskor azt mondta, meg kellene ismételni a szavazást, így kénytelen tartani magát ígéretéhez, ha nem akar hiteltelenné válni.

Tudom szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert

írta hétfői facebook-bejegyzésében.

Karácsony hozzátette: tisztában van vele, hogy sokan belefáradtak már ebbe a hosszúra nyúlt választási kampányba, de szerinte a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített.

A főpolgármester hangsúlyozta: nem az újraszámlálás tényét kifogásolja. Szerinte az a gond, hogy „a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte”. Hozzátette: több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai.

Karácsony nem állítja, hogy visszaélés történt volna, de szerinte sérültek a választás tisztaságát biztosító törvényi garanciák.

„Biztosan véletlen, hogy a XVII. kerületből szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez, aztán arányaiban itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat” – írta cinikusan.

A választási csalások kizárására szolgáló garanciák egy demokrácia legfontosabb biztosítékai – hangsúlyozta Budapest első embere. Kiemelte: személyes felelősséget érez abban, hogy fellépjen ezen garanciák védelme érdekében.

(Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát lánya és felesége társaságában az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a II. kerületi Budagyöngye bölcsődében kialakított 21. szavazókörben 2024. június 9-én. MTI/Purger Tamás)