Karácsony Gergely: igazságtalan és tarthatatlan a főváros és az állam jelenlegi viszonya

Karácsony Gergely: igazságtalan és tarthatatlan a főváros és az állam jelenlegi viszonya

"Hol van itt az egyenlőség?"

- kezdte Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzését a főpolgármester, majd úgy folytatta: "kis példabeszéd főváros és állam viszonyáról, a szikár tények és a számok alapján, meg sem próbálva letagadni: ez így méltatlan, igazságtalan, tarthatatlan."

Karácsony Gergely főpolgármester igazságtalannak és tarthatatlannak minősítette főváros és az állam jelenlegi viszonyát.

Közölte, januári fizetési előírásuk szerint a fővárosi önkormányzat pénteken önként vállalt feladata keretében 6 milliárd 348 millió forintot átutalt a kormánynak. Ez 348 millió forinttal több, mint a Lánchíd felújítására a kormány által ígért támogatási összeg - jegyezte meg Karácsony Gergely.

Mint írta, minden önkormányzat a kötelező feladatainak ellátásra kap normatívát a kormánytól, és ebből vonják még le a fővárosi önkormányzat által a bérek után fizetett adókat, járulékokat és a szolidaritási hozzájárulás címen befizetett adót.

"Mindennek az egyenlege: nemhogy nem kapunk egy fillért sem a kormánytól, hanem még mi fizetünk 6,348 milliárd forintot. Csak ebben a hónapban"

- fogalmazott a főpolgármester.