Karácsony Gergely Kovács Zoltánról: remélem, magától mond ilyen hülyeségeket, és nem diktálják neki

Karácsony Gergely Kovács Zoltánról: remélem, magától mond ilyen hülyeségeket, és nem diktálják neki

Budapest újranyitása nem lehet politikai, csakis szakmai kérdés, nem szólhat a kormány-ellenzék viszonyról, csakis a budapestiek életéről és biztonságáról - írta Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn kora este a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely szerint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn "lényegében elismerte, hogy a kormány politikai alapon, és nem szakmai érvek alapján hoz döntést Budapest újranyitásáról".

"Értem én, hogy velem kell harcot vívni, ez is része ezek szerint a járványügyi katonai akciónak. De ennek alávetni közel 2 millió ember életének tervezhetőségét, kiszámíthatóságát, az példátlan felelőtlenség"

- fogalmazott a főpolgármester.

Mint írta, Kovács Zoltán közlése szerint az újranyitás a fővárosi idősotthonokban elhunytak számától függ. Ezt Karácsony Gergely különösnek nevezte, mert éppen hétfőn derült ki, hogy "vidéken nő a fertőzések száma, több helyen felütötte a járvány a fejét a vidéki idősotthonokban, sajnos több kormányzati fenntartású otthonban is volt áldozata a vírusnak".

"Akkor most visszacsinálják a vidéki lazításokat? Ugye nem?"

- olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Facebook-oldalán azzal támadta a főpolgármestert, hogy a koronavírus-járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed. Ennek - írta - az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra.

Karácsony Gergely főpolgármesternek azt javasoljuk, koncentrálja minden energiáját a főváros fenntartásában lévő idősotthonokra – közölte.

Kovács Zoltán a bejegyzésében hozzátette, az ottani halálesetek számának csökkenése a budapesti élet újraindításának feltétele.

Nagyon remélem, hogy Kovács államtitkár magától mond ilyen hülyeségeket. Abban nem lenne hírérték. De ha netán diktálták neki, az botrány

– fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve: a vírus európai áldozatainak közel fele idősotthonokból került ki, és a magyar az egyetlen kormány a világon, amely az idősotthonok lakói helyett az idősotthonok fenntartóiról beszél.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azt mondta, a kormány a szerdai kormányülésen tárgyalja a fővárosi és Pest megyei enyhítések lehetőségét.