Karácsonyi kényszerhelyzet: No Merkel Day vagy Kész Zoltán

Karácsony Gergely nagy döntés előtt áll, február 2-án Budapestre látogat Angela Merkel.

Könnyen megzavarodhat az egyszeri magyar belpolitikus, ha kénytelen közös nevezőre hozni különféle, egymással nem koherens nézetrendszereket, melyeket egyszerre hirdet meg. Ez az új helyzet azért állhat elő, mert februárban több nemzetközi nagyágyú is Budapestre látogat, így a színvallás elkerülhetetlen. 
 
Vajnai Attila meghirdette a „No Merkel Day” – elnevezésű rendezvényt, Angela Merkel budapesti látogatásának alkalmából.  Nem akarja, hogy Magyarország német gyarmat legyen, elutasítja a Németország által diktált konzervatív, neoliberális gazdaságpolitikát, ahogy a görög szélsőbaloldal is.

Az egyik oldalon tüntetni fog az MSZP, a DK, az Együtt és PM által támogatott Kész Zoltán, Angela Merkel mellett. Ezzel szemben felsorakozhat Karácsony Gergely, a PM, az Európai Baloldal, a Sziriza mellett, a német kancellár ellen.

Az Európai Baloldal sem Görögországban, sem Magyarországon nem akar német gyarmaton élni.

„Európa egyik legbefolyásosabb jobboldali politikusának meg kell mutatnunk, hogy hiába nyeri meg támogatónak Orbán Viktort, Magyarországon is erősödik a rendszer baloldali ellenzéke, és mi nem akarunk a német nagyipar gyarmata lenni.”

- áll a Vajnai Attila által jegyzett közleményben.

Vajnai a magyarországi Európai Baloldali Párt elnökségének tagja, ilyen minőségében ismertebb politikusokat is megmozgat.  Most meghívta Karácsony Gergelyt és a PM többi politikusát is a februári rendezvényére. „A lényeggel nagyjából egyetértek, de mitől lett balodali a Schiffer?” – tette fel a kérdést, Szanyi Tibor miután elolvasta és hozzászólt Vajnai felhívásához. Vajnainak tetszett a komment. Pedig Szanyi nem is kapott meghívót.

Vajnai politikai mikroorganizmusa szervezte azt a tüntetést a Sziriza mellett, amelyen a parlamenti LMP társelnöke Schiffer András is részt vett. Európai Baloldal elnevezés alatt fut egy összeurópai pártszövetség is, amelynek 35 helye van az Európai Parlamentben. Az Európai Baloldal tagja a Sziriza is, amelynek első számú vezetője Alexis Ciprasz, a szövetség jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Az LMP és a PM is üdvözölte a Sziriza győzelmét, a PM egyenesen kijelentette:

„A Sziriza hordozza milliók reményét, hogy van kiút az érzéketlen megszorítások politikájából…”

Mindezek alapján nem kérdéses, hogy a barikád melyik oldalára áll Karácsony Gergely és a Párbeszéd Magyarországért.

Ugyanakkor Karácsony elkötelezett a hivatalos brüsszeli irányvonal mellett is. Ilyen minőségében a zuglói városházára kitűzte az uniós vásznat is, idézve az agresszíven EU-párti kijevi Majdant. Ugyanaznap a PM másik társelnöke meghirdette a nagy Putyin-ellentüntetést is, az orosz elnök budapesti munkalátogatásának napjára. Csak úgy, mint a profilját merészen bővítő, megtévesztő elnevezésű „Százezren az internetadó ellen” – Facebook csoport is.

A „Százezren az internetadó ellen” február 2-án is tüntetni fog. Angela Merkel mellett. „Tüntetés az európai Magyarországért.” – áll az esemény meghívójában, amit eddig 12 ezren igazoltak vissza. A rendezvény egyik szónoka Kész Zoltán lesz, aki függetlenként a baloldal támogatásával indul Veszprémben az időközi választáson. Kész Zoltánt, a PM is támogatja. Az LMP egyébként nem, Schiffer szerint Kész „szabadpiaci fundamentalista.”

Angela Merkel legutóbb Szanyi Tibor és a DK között ásta ki a csatabárdot. Szanyi, azóta törölni kényszerült posztjában megjegyezte:

"Ne Merkelnek pózoljatok, hanem ellene tüntessetek! Ez a kancellár töredékét sem hálálta meg annak, amit Németh és Horn tettek Magyarországért, Németországért, Európáért."

A DK magyarázatra szólította fel a Magyar Szocialista Pártot, Szanyi Tiborral kapcsolatban, védelme alá vonva Angela Merkelt, aki nem csak a jobboldali CDU politikusa, hanem az Európa iránt elkötelezett koalíció tagja is. Ma a DK egyik elnökségi tagja görögözve gyalázta a magyarokat, erősen támadva a Szirizát, dicsérve a németeket.