Károly herceg magyarul köszöntötte a magyarokat új videóüzenetében

Károly herceg magyarul köszöntötte a magyarokat új videóüzenetében

Károly brit királyi herceg magyar nyelven is megszólalt egy nemrég közzétett videóban, melyben üdvözletét fejezte ki a magyaroknak a brit–magyar diplomáciai kapcsolatok századik évfordulója alkalmából.

Magyarország Londoni Nagykövetsége közösségi oldalán elérhető videóüzenetben a walesi herceg már az elején magyar nyelven kívánt jó napot, majd leginkább az anyanyelvén beszélt tovább. Többek között megemlített olyan történelmi személyeket is, mint Széchenyi István, illetve Clark Ádám, akiket a Lánchíd megépítése kapcsán méltatott. Hasonlóképpen szóba hozta Makovecz Imre építészt is, akit személyesen ismert.

Károly herceg arra is kitért, hogy jelenleg a Kárpát-medencén kívül az Egyesült Királyságban él a legnagyobb magyar népesség, akik nagyon nagy mértékben hozzájárulnak a brit élet valamennyi szegmenséhez.

Felidézte azt is, hogy korábban édesapja, Fülöp herceg háromszor látogatott el Magyarországra. Valamint 1990-ben és 2010-ben pedig ő maga is járt itt.

99 éves korában meghalt Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a brit királynő bejelentette szeretett férje, Fülöp edinburgh-i herceg halálát. Ő királyi fensége békében távozott el ma reggel, a winsdori kastélyban - álla a királyi család hivatalos, a Twitteren is közzétett közleményben. Az elhunyt Fülöp herceget felesége II. Erzsébet királynő, valamint négy gyermeke, nyolc unokája és kilenc dédunokája gyászolja.

A 72 esztendős brit trónörökös végül a következő mondattal búcsúzott, szintén magyarul szólva:

Köszönöm szíves figyelmüket és minden jót kívánok a magyar népnek!

A teljes videó alább megtekinthető: