2019-re jöhetnek az új börtönök, addig tovább fizetünk a raboknak

Akár már 2019-ben beköltözhetnek az első rabok az új intézetekbe.

A Büntetés-végre­hajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy a beérkezett pályá­zati anyagok elbírálás alatt állnak, egyben megkezdődtek a tárgyalások az érintett felekkel.

Az új börtönök Békésen, Csengeren, Hevesen, Kemecsén, Komádiban, Komlón, Kunmadarason és Ózdon épül­nek majd.

Az első közbeszerzés azért volt eredménytelen, mert túl drága - egyenként 3,9 mil­liárd forintot meghaladó - ajánlatok ér­keztek.

Ha a mostani pályázókkal sikeresek a tárgyalá­sok, akkor az első kapavágásokat már az idén megtehetik, az új börtönökbe pe­dig 2019-ben érkezhetnek az első rabok. A lap cikke szerint ezt már nagyon várják az érintett települések, amelyeken a beruházások munkahelyeket teremtenek, és amelyek közül több anyagi terheket is vállalt az építkezések előkészítése érdekében.

A pénz mindenképp elmegy

Börtönépítésekre azért van szükség, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015 óta jelentős kártérítéseket ítélt meg a magyar fogvatartottaknak. Ezek alapjául jellemzően a túlzsúfoltság, az élettérrel közös helyiségben lévő wc, a megfelelő szellőztetés, világítás és fűtés hiánya szolgáltak.

A kártérítésekre egész iparágat építettek ki liberális jogvédő szervezetek, így a rabok gyakorlatilag futószalagon kaptak pénzt a magyar államtól. Az elmúlt években az európai bíróság több mint 500 millió forintot harcolt ki 101 rabnak, tehát közel 5 millió forintos összeghez juthattak a bűnözők fejenként.

Ezt nevezi a börtönszleng „heringpénznek”.

Az EJEB folyamatosan érkező ítéleteinek megállítására döntött úgy a magyar kormány, hogy már itthon létrehozza a jogorvoslati lehetőséget, és 1200-1600 forintot ad a raboknak minden jogsértésben eltöltött napjuk után. Mindez olyan szinten zajlik, hogy faliújságon és fogvatartotti fórumokon is hirdetik a börtönök a lakóiknak a pénzkereseti lehetőséget. A pénz viszont kevesebb, a büntetés-végrehajtási bírók idén augusztusig 212 esetben, összesen 120 millió forint kártérítést ítéltek meg a panaszosoknak, tehát fejenként jó félmilliót.

Elméletben ez a rendszer fog visszaszorulni akkor, ha 2019-re elkészülnek az új börtönök. Orosz Zoltán BVOP-szóvivő nemrég a Népszavának azt mondta, hogy idén augusztus közepén 17.876 elítélt volt a zárkákban kevesebb, mint 14 ezer helyen. A nyolc új börtön 4500 hellyel csökkenti majd a zsúfoltságot.