Kásler semmit, Pintér viszont egy fenntarthatóbb, minőségi egészségügyet kér

Kásler semmit, Pintér viszont egy fenntarthatóbb, minőségi egészségügyet kér

Ki a főnök?

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Népszavának adott interjút, amelyben beszélt arról az érdekes tényről, hogy nem az egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós, hanem Pintér Sándor belügyér egyezkedik a szakmai vezetőkkel.

Elég érdekes képet fest le az Orbán-kormány működéséről, illetve arról is, hogy a sokat támadott Kásler Miklósnak milyen szerepe is van a döntések meghozatalában.

A MOK emellett érzékeli az egészségügyi reform kormányzati szándékát is.

"Azt látjuk, hogy a belügyminiszter nem csak az orvosi kamarával, de más szervezetekkel, meghatározó szereplőkkel, köztük az egészségügy véleményvezéreivel széles körben konzultál. Láthatóan ezt valamilyen miniszterelnöki jóváhagyással teszi"

- fogalmazott Kincses Gyula, hozzátéve, hogy az az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) is készül "valamilyen megújítási koncepció".

"Ebből számomra az következik: van kormányzati szándék arra, hogy végre történjen valami az egészségügyben"

- magyarázta.

A MOK elnöke szerint Pintér Sándor egyértelműen közölte, hogy a járvány rávilágított arra,

jöhetnek olyan krízishelyzetek, amikor az egészségügy reagáló-, stressztűrő képessége, a működés megőrzése nemzetbiztonsági kérdéssé válik,

Kincses Gyula szerint ezért kezdődött el a munka pont a Belügyminisztériumban.

"De a miniszter úr azt is mondta, az a munka, amit ő csinál, arról szól, hogyan lehet a járvány után egy fenntarthatóbb, minőségi szolgáltatást nyújtó, ugyanakkor a járványhoz hasonló kihívásokra gyorsan és problémamentesen reagáló egészségügyi rendszert kialakítani. Egyértelmű, hogy erről tárgyalni akar a kormány, és a miniszter úr ehhez készít javaslatot. De ennek az előterjesztésnek a célját, szerkezetét nem ismerjük"

- mesélte.

Arra a kérdésre, hogy Kásler Miklós kért-e valamit a Magyar Orvosi Kamarától, az elnök azt felelte: "a miniszter úr nem kért tőlünk semmit, de mi jó néhány javaslatunkat eljuttattuk a tárcának".