Online konzultáció indul a katás adózás átalakításáról

Online konzultáció indul a katás adózás átalakításáról

Online konzultációt kezd a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) - közölte a kamara csütörtökön az MTI-vel.

A kezdeményezéstől azt várják, hogy széleskörű egyetértés alakuljon ki az adónem átalakításáról. A BKIK szerint

a 450 ezer katás vállalkozás túlnyomó része indokoltan alkalmazza az adónemet.

A kamara szerint 100-150 ezren főállású vállalkozóként működhetnének továbbra is, ők elsősorban lakossági ügyfeleket, és kisebb értékben vállalati megrendelőket szolgálnak ki.

Ugyanennyien a kata eredeti célján túllépve, mégis szabályosan és etikusan váltottak a katás adózásra - érveltek, hozzáfűzve, hogy a vállalati megrendeléseik ügyfelenként meghaladhatják az évi 1 millió forintot, de a színlelt szerződés vagy a bújtatott foglalkoztatás náluk nem merülhet fel.

További 60-80 ezren főállású alkalmazottként vagy nyugdíjasként keresetkiegészítésnek tekinti a katát, amely az egyszerűsége miatt vonzó számukra. Számukra új adónem bevezetését javasolja a BKIK.

A közlemény szerint 100-150 ezer vállalkozó lehet, aki a katát az ügyletei gazdasági tartalmának megfelelő közteher kikerülésére használja. Munkajövedelem vagy általános szabályok szerinti osztalékjövedelem helyett ugyanis katás számlát állítanak ki, ezzel jelentős kárt okoznak mind a költségvetésnek, mind az adózási szabályokat betartó versenytársaknak. Kiszorításuk a katából elsődleges gazdasági és költségvetési érdek - olvasható a közleményben.

Varga Mihályék már dolgoznak a katás adózás átalakításán

A gazdasági tárca feje Facebook-bejegyzésében a kkv-szektort érintő adóforma kérdésében kiemelte, a kamara azt kéri a kormánytól, hogy számoljuk fel a kata adónemmel kapcsolatos visszaéléseket.

Ahogy arról beszámoltunk, Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a katás adózás ügyében tárgyalt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel, és a tárcavezető azt ígérte, hogy folytatják az egyeztetéseket a szabályozás átalakításáról.