Még nincs vége: menesztették Nazarbajev unokaöccsét és harmadik vejét is Kazahsztánban

Még nincs vége: menesztették Nazarbajev unokaöccsét és harmadik vejét is Kazahsztánban

Mint korábban megírtuk, menesztették Nurszultan Nazarbajev volt kazahsztáni elnök két vejét két energetikai cég éléről - jelentették be a helyi hatóságok szombaton: Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat éléről távozott, Kajirat Saripbajevet pedig a QazaqGaz (az egykori KazTransGaz) gázszállító cég elnöki tisztségéből mentették fel.

Kazahsztán: menesztették Nazarbajev két vejét két energetikai cég éléről

Menesztették Nurszultan Nazarbajev volt kazahsztáni elnök két vejét két energetikai cég éléről - jelentették be a helyi hatóságok szombaton. Az MTI azt írja, Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat éléről távozott, Kajirat Saripbajevet pedig a QazaqGaz (az egykori KazTransGaz) gázszállító cég elnöki tisztségéből mentették fel.

Most az is kiderült, hogy 

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök menesztette Szamat Abist, a volt kazah államfő, Nurszultan Nazarbajev unokaöccsét a nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettesi tisztségéből

- számolt be hétfőn az MTI az elnöki hivatal bejelentésére hivatkozva.

Így már Nazarbajev mind a három vejét eltávolították a befolyásos kazah cégek éléről:

  • Dariga, a legidősebb lány férje, Kajirat Saripbajev a QazaqGaz gázszállító cég elnöke volt,
  • Dinara, a középső lány férje, a milliárdos banktulajdonos Timur Kulibajev, Kazahsztán vállalkozói kamarája, fő üzleti lobbicsoportja, az Atameken elnöki tisztségének éléről távozott,
  • Alija, a legfiatalabb lány párja, Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat igazgatói posztjáról menesztették.

A közép-ázsiai országot Nazarbajev 2019-ig vezette, és lemondását követően is megtartotta a biztonsági tanács elnöki tisztségét – a tisztség által ráruházott jogosítványok révén befolyásosabb szereplő maradt Kazahsztánban az új elnöknél, Kaszim-Jomart Tokajevnél. A 81 éves exelnök azután a január 4-én kirobbant kazah tüntetések óta sorra mondott le tisztségeiről, sőt, egyes hírek szerint még az országból is távozott.

Nazarbajev családi alapon működő, politikai döntéshozókból (legidősebb lánya, Dariga maga is befolyásos politikus) és oligarchákból álló hálózatán keresztül is ellenőrzése alatt tartotta a kazah közéletet, azonban a január elején kitört válság azonban alkalmat adott Tokajevnek – aki Nazarbajevről nevezte el Kazahsztán fővárosát -, hogy megkezdje „tanítómestere” hatalmi blokkjának lebontását.

Ez a folyamat azzal kezdődött, hogy Tokajev a zavargások idején átvette a volt államfőtől a biztonsági tanács elnöki tisztét, ezzel véget vetett a kettős hatalomnak. Tokajev a nemzetbiztonsági bizottságban új második számú vezetőt nevezett ki, de Abist nem menesztette azonnal. Ezzel egyidőben a kazahsztáni különleges szolgálatok január 8-án hazaárulás gyanújával őrizetbe vették Karim Maszimov volt nemzetbiztonsági bizottsági elnököt, aki ellen „erőszakos hatalomátvétel kísérlete” miatt indult nyomozás.

A hatalmi konfliktus új epizódja a múlt héten kezdődött, amikor Tokajev azzal vádolta Nazarbajevet, hogy támogatta a „gazdagok kasztjának” létrejöttét, és azt mondta: "Azoknak, akik Nazarbajev három évtizedes uralma alatt vagyonokat szereztek, át kell engedniük fontos tisztségeket másoknak, hogy ne csak ők töltsék be ezeket."

A példátlan nyilvános kritikát követően, szombaton távolította el a kazahsztáni szuverén alap Nazarbajev két vejét vezető pozícióiból.

Folyamatosak a letartóztatások, már 12 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 225 áldozata van az összecsapásoknak

Ahogyan arról beszámoltunk, az országban kirobbant tüntetéssorozat miatt, ezzel körülbelül 12 ezerre nőtt a letartóztatottak száma.

A kazah főügyészség közölése szerint a zavargásokban 225 ember holttestét szállították a halottasházakba, közöttük tizenkilencen a biztonsági erők tagjai voltak. Százhetvenöten kórházba szállítás után haltak meg. Ebben a számban szerepelnek polgári személyek és a biztonsági erők által ártalmatlanított "fegyveres banditák" is - jelentette be Szerik Salabajev, a főügyészség bűnüldözési osztályának vezetője.

Már legalább 225 áldozata van a kazah összecsapásoknak

A kazah főügyészség szombaton közölte, hogy a múlt heti zavargásokban 225 ember holttestét szállították a halottasházakba, közöttük tizenkilencen a biztonsági erők tagjai voltak. Százhetvenöten kórházba szállítás után haltak meg. Ebben a számban szerepelnek polgári személyek és a biztonsági erők által ártalmatlanított "fegyveres banditák" is - jelentette be Szerik Salabajev, a főügyészség bűnüldözési osztályának vezetője.