Kazahsztán: menesztették Nazarbajev két vejét két energetikai cég éléről

Kazahsztán: menesztették Nazarbajev két vejét két energetikai cég éléről

Menesztették Nurszultan Nazarbajev volt kazahsztáni elnök két vejét két energetikai cég éléről - jelentették be a helyi hatóságok szombaton.

Az MTI azt írja,

Dimas Doszanov a KazTransOil nemzeti kőolajszállító vállalat éléről távozott, Kajirat Saripbajevet pedig a QazaqGaz (az egykori KazTransGaz) gázszállító cég elnöki tisztségéből mentették fel.

Az 58 éves Saripbajev Nazarbajev idősebb lányának, Darigának a férje, a 40 éves Doszanov pedig a húgáé, Alijáé. A volt elnöknek van egy harmadik lánya is, Dinara, akinek a férje Kazahsztán egyik leggazdagabb embere.

A két energiacég elnökének menesztése a Kazahsztánt január eleje óta megrengető véres zavargások közepette történt, amelyekben többtucatnyian haltak meg.

A jelenlegi elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev 2019-ben lépett "tanítómestere", Nazarbajev helyére, aki három évtizeden át irányította a legnagyobb közép-ázsiai országot. A január elején kitört válság azonban repedéseket okozott a vezető eliten belül. Tokajev kedden példátlan módon támadt Nazarbajevnek, akit azzal vádolt, hogy támogatta a "gazdagok kasztjának" létrejöttét.

Előzőleg a Nazarbajevhez közel álló Karim Maszimovot, a hírszerző szolgálatok vezetőjét mentették fel és vádolták meg hazaárulással.

A zavargások január 2-án kezdődtek a folyékony gáz (LPG) hatósági árának eltörlésével és ezt követő megemelkedésével. Tokajev akkor több vállalatot, közöttük a QazaqGazt okolta a válság előidézésével.

Nazarbajevet erős személyi kultusz övezte és a hatalomból való távozása után is befolyásos politikus maradt. A zavargások óta azonban nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy külföldre távozott, amit a szóvivője cáfolt.