Jogtalanul használhatta két tucat kampányvideójában a Republic számát egy kormánypárti képviselő

Jogtalanul használhatta két tucat kampányvideójában a Republic számát egy kormánypárti képviselő

Seszták Miklós, KDNP-s országgyűlési képviselő eddig összesen 22 kampányvideóban használhatta jogtalanul a Republic "Ezt a földet választottam" című számát.

A rockegyüttes 1997-ben megjelent Zászlók a szélben albumának dalát, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3-as választókerületének képviselője először május elsején használta fel Facebook-oldalán posztolt kampányvideójában, melyet azóta további 21 követett. Az utolsót három napja tette közzé, melyben Komoró községét mutatja be:

Egy olvasónk ezzel kapcsolatban az együttest is felkereste a minap, akiktől azt a választ kapta, hogy a Republic igyekszik távol tartani magát a politikától, így a zenéik nem használhatók ilyen célzattal, vagyis őket biztosan nem tájékoztatta a képviselő. Az Alfahír is felvette a kapcsolatot a zenekarral, de egyelőre az ügyben nem kívánnak nyilatkozni.

A kiadójuktól, az Universal Music Hungary-től viszont megtudtuk, hogy hozzájuk nem futott be kérés a szám felhasználásával kapcsolatban, így őket sem kereste meg Seszták. Mint mondták, utoljára Republic dalra nagyon régen futott be hozzájuk kérés.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha az "Ezt a földet választottam" dalt szeretnénk egy videóban felhasználni, milyen költségekre kellene számítanunk, ezt azonban pontosan meghatározni nem lehet, ugyanis több tényező befolyásolja a végső összeget:

erről a döntést közösen szoktuk meghozni a szerzőkkel. A szerző válasza a mérvadó, mind a két fél 50-50 százalékban részesedik a díjból

- tette hozzá a kiadó. Lapunk Seszták Miklóst is kereste emailben, hogy megtudjuk próbált-e kapcsolatba lépni a kiadóval és az együttessel, mielőtt a számot felhasználta, illetve jogdíjas tartalom révén, mi lesz a videók sorsa, amíg nem tisztázódik a helyzet. Amint választ kapunk, természetesen rögtön tudatjuk olvasóinkkal.

Ha valaki nem ismerné, akkor lejjebb a teljes dalt is meghallgathatja:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/Bov0Far8-pM.jpg?itok=rRM9ipJx","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=Bov0Far8-pM&ab_channel=Republic-Topic","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}