Az MVM nem támogatja a kéményseprőket, ezért Soros alapítványához fordulnak

A CÖF támogatásának töredékére pályáztak volna.

Mint arról korábban beszámoltunk a szakmabeliek és az ellenzéki tiltakozás, valamint Áder János köztársasági elnök kifogásolása ellenére is októberben elfogadta a parlament kormánypárti többsége a családi házak kötelező kéményellenőrzésének eltörlését.

A szakszervezet ezért egy ingyenes kiadvánnyal segítené elő, hogy a lakosság kellőképpen tájékozódhasson a szén-monoxid-mérgezésről és egyéb, az ellenőrzések elmulasztásából adódó esetleges balesetekről.

A kiadvány elkészítéséhez az állami óriásvállalattól, az MVM Zrt-től szerettek volna 50 milliós támogatást szerezni, mivel a vállalat korábban a Civil Összefogás Fórum kiadványait és rendezvényeit is bőkezűen támogatta.

A Villamos Művek azonban elutasította a támogatási kérelmet, arra hivatkozva, hogy ez nem illeszthető be a társadalmi felelősségvállalási politikájukba.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a kért összeg csupán töredéke, 10 százaléka annak az összegnek, amit a CÖF támogatásként kapott az MVM-től.

Elmondta, hogy

" a későbbiekben akár a Soros-alapítványhoz fog fordulni, mert számára teljesen mindegy, hogy honnan fog tudni támogatást szerezni"

a nemes ügyhöz.

Nem a Mikulás, hanem a katasztrófavédelem talált kétszázezer kéményt

„Százezres nagyságrendben vannak olyan füstelvezetők, amelyek eddig semmilyen nyilvántartásban nem szerepeltek, azokat feltehetően még soha senki nem vizsgálta meg"- nyilatkozta a lapnak a katasztrófavédelem.Baranyában és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is sok kéményt fedeztek fel, de a versenyt Pest megye nyerte. A nem várt mennyiségű kéményellenőrzés miatt ezekben a megyékben késedelem fordulhat elő a sormunka-ütemtervben.