A kéményseprés olyan, mint a műszaki vizsgáztatás: röhögve szavazta meg a törvényt a Fidesz-KDNP

Hiába ostobasság, ha egy fideszes mondja, abból törvény lesz.

A parlament kedden tárgyalta meg ismételten az Áder János által átgondolásra visszadobott "kéményseprő-törvényt"., majd fogadta azt el 117 igen 58 nem szavazat ellenében.

"A módosítás értelmében az egylakásos épületekben - mely a Törvény definíciója szerint akár több lakást magában foglaló, de nem társasházi vagy szövetkezeti házként nyilvántartott lakóingatlant is jelent - a jövőben megszűnne a kémények és tüzelőberendezések kötelező vizsgálata, és ezen ingatlanokra vonatkozóan megrendelésen alapuló szolgáltatási rendszer jönne létre.


Az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprő-ipari szolgáltatás - a mintegy 50 éve működő rendszerhez képest - radikális biztonsági szint csökkenést jelent, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azon országokban, ahol az önkéntességen alapuló rendszer működik"

- a magyar államfő így fogalmazta meg korábban, hogy miért nem ért egyet a módosítással, és miért kéri a képviselőktől, hogy gondolják újra a törvényt.

Áder Jánosnak egyébként jogtechnikai aggálya is volt - azt orvosolták is a korábbi párttársai, azonban Áder János tartalmi felvetéseire fittyet hánytak.

Hiába volt a kéményseprők hétfői figyelmeztetése is: a kormánypárt részéről rendkívül szégyenletes ostobaságokkal érveltek az ellenzéki képviselők szakmai szempontok alapján megfogalmazott bírálataira.

Azonban a jelenlegi belpolitikai felállás szerint, legyen bármekkora hülyeség, ha azt egy fideszes mondja, abból törvény lesz!

Szégyen, düh, szomorúság: gyilkossági kísérlet a magyar társadalommal szemben

Mi kell még ahhoz, hogy belássák, nincs igazuk?! A kéményseprők parlament előtti demonstrációjához nemcsak ellenzéki politikusok csatlakoztak, de támogatták őket a mentők, a tűzoltók és még Vasas-szakszervezet is. Nagyon úgy tűnik, a parlament kormánypárti többségén kívül senki nem akarja, hogy az Országgyűlés változtasson a "kéményseprő-törvényen", azaz a jövőben ne legyen kötelező a kémények ellenőrzése.

Itt van például Vas Imre. Szerinte például nem szűnik meg a kémények ellenőrzése, csak éppen nem fog évente az utcában sétálni két kéményseprő, hanem a tulajdonosnak kell a szolgáltatást megrendelnie. Sőt: ez olyan, mint az autók műszaki vizsgálata, vagy a jogosítvány meghosszabbításához szükséges alkalmassági vizsgálat -

ezekre sem figyelmezteti KÜLÖN senki sem az állampolgárokat.

Értik ugye?! Ha nincs műszaki vizsga, vagy jogosítvány, akkor nem lehet közlekedni az autóval, azonban ha a kémény, vagy a fűtésberendezés ellenőrizetlen, abból tragédia lesz. Másrészt, ha nem sikerül behajtani a műszaki vizsgát, akkor arra nem az a válasz, hogy központilag megszüntetjük a gépjárművek ellenőrzését.

(És csak ezért nem lehet ezen mosolyogni, mert az esetleges tragédiák túlélőinek, az áldozatok rokonainak szemébe valakinek majd bele kell néznie).

De Pogácsás Tibor államtitkár (Belügyminisztérium) sem adta alább.

Először azt hangsúlyozta, hogy eleget tettek Áder János elvárásának, és most már jogtechnikailag megfelelő a törvény. Majd kiemelte, hogy a katasztrófavédelmi hatáskörbe rendelt 2.150.000 kéményből már 1.663.000 darabot ellenőriztek a szakemberek. Hozzátette azt is, hogyha olyan jó lett volna az eddigi kéményseprő-ipari szolgáltatás, akkor nem lenne ma Magyarországon 600 ezer olyan kémény, amely alig-alig alkalmas a tömbházak és társasházak füstgáz elvezetésére.

A valóság ezzel szemben az, hogy a szakma erre már 2015-ben figyelmeztette a kormányt, a Kéményseprők Országos Szervezete (KOSZ) is ezért üdvözölte akkor a központosítást. Korábban ugyanis a szolgáltatást végző cégek teljesítménykényszer alatt dolgoztatták az alkalmazottaikat. Csakhogy végül cseberből vederbe kerültünk, hiszen korábban a vállalkozó naponta százezer forint bevételt követelt meg a kéményseprőtől (egy ellenőrzés ára nagyságrendileg 3000 forint volt), most pedig a katasztrófavédelem tűzött ki napi kvótát, 34 címhely teljesítésével

Egyik esetben sem lehet alapos szakmai vizsgálatról beszélni.

Az pedig különösen aggasztó, hogy

hiába a központosítás, úgy teltek el évek, hogy továbbra is 400-500 ezer felújításra szoruló, és 100-150 ezer életveszélyes kémény van ma Magyarországon.

Szilágyi György (Jobbik) felszólalásában is a kormánypárti hazugságokra és csúsztatásokra hívta fel a figyelmet.

Szerinte azzal, hogy a kormánypárti politikusok a vita közben nevettek az ellenzék által elmondottakon, csak Áder Jánost, Bándi Gyula ombudsman-helyettest, és a módosítást szintén felelőtlennek tartó Tarlós István főpolgármestert röhögték ki. Hangsúlyozta, reméli akkor is ilyen önérzetesek lesznek, amikor az áldozatok családtagjainak szemébe kell majd nézni.

Figyelmeztetett, most ugyanolyan arrogánsan viselkednek a fideszes képviselők, mint amikor az 1,6 milliárdot eltüntető Farkas Flóriánt, vagy épp „az ország fölött röpködő” Rogán Antalt védik meg a kritikáktól.

Szilágyi György felidézte azt is, hogyan jutottunk el idáig:

2014-ben a szilárd tüzelésű fűtési berendezések évenkénti két ellenőrzését leszállították egy alkalomra - ezzel 40 százalékkal növekedett a kéménytüzek száma;


2016-ban ismét változtattak, most már elegendőnek tűnt két évente egyszer ellenőrizni - megduplázódott az előző évihez képest a szénmonoxid-mérgezésben elhunytak száma (11-ről 28-ra növekedett ez a gyászos mutató).

A jobbikos országgyűlési képviselő szerint arról szól ez az egyedül csak a Fidesz-KDNP által támogatott módosítás, hogy a katasztrófavédelem nem képes ellátni ezt a plusz feladatát, és a kormány a felelősséget most az állampolgárokra tolja.

A KOSZ szerint már az ima segít

"Ó csodatévő Szent Flórián, a tűz és a csendes gyilkos elleni patrónusunk, hozzád fordulunk segítségért szükségeinkben.

Szent Flórián, aki vízben lettél vértanú, küldj vizet segítségünkre, és mentsd meg az életünket, oltalmazd családjaink, népünk biztonságát. Alázattal esedezve kérünk, vigasztalj meg gondjainkban és segíts nehézségeinkben. Különösen abban a gondban segíts, amely most nyomaszt bennünket a leginkább.

Esedezve kérünk, mint hathatós segítőnket, úgy győzd le e nehézségeinket, mint ahogyan legyőzted a pusztító tüzeket, melyet a gonosz táplál."

A szénmonoxid és a tűz nem a politikai hovatartozás alapján válogat:

„az önök szavazóit is veszélyeztetik, ne tegyék ki még nagyobb veszélynek a lakosságot”

- próbálta meggyőzni a kormánypárti többséget Szilágyi György.

Sikertelenül.