Vállalhatatlanná vált Paks2 – a Jobbik az ellenzéki frakciók támogatását kéri a bizottság felállításához

Akár még népszavazás is jöhet.

Kepli Lajos szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette a Jobbik korábbi álláspontját: a Jobbik kezdetektől támogatója volt az atomenergia békés célú felhasználásnak, és a párt véleménye szerint a hazai szakemberek kiválóan üzemeltetik a Paksi erőművet, és biztonságban tudhatjuk magunkat,

azonban Paks2 „ma már távolról sem támogatható ilyen lelkesedéssel.”

Egy kapavágás sem történt - parlamenti vizsgálóbizottsággal keresné meg Paks2 felelőseit a Jobbik

Orbán Viktor az év elején megtartott nemzetközi sajtótájékoztatóján nagyon kevés konkrét dolgot mondott, ezek között szerepelt viszont, hogy csúszni fog a paksi bővítés. Meglepő volt?Mindig az a legutolsó lépésük, amikor már nem kifogásokat keresnek, hanem beismernek valamit.

A politikus szerint az Orbán-kormány tette teljesen vállalhatatlanná azt az elmúlt években.

Emlékeztetett, több kérdés is felmerült a szerződések titkosítása, a gazdasági-pénzügyi háttér, valamint a korrupcióval kapcsolatban. Mindezek hatására a társadalom szemében nemcsak maga projekt, hanem az atomerőművek léte is megkérdőjeleződött. Kepli Lajos meggyőződése szerint ma a magyar társdalom többsége nem szeretne hosszú távon atomenergiát Magyarországon.

A csúszások, az engedélyek hiánya, vagy épp a nemzetközi nyomás miatt egyre-inkább úgy tűnik, nem fog határidőre megvalósulni a projekt, vagy pedig csak extraköltségek árán, így ráfizetéses lesz Paks2 a magyar állampolgárok számára – fogalmazott.

El akarja kerülni, hogy Paks2 még egy Bős-Nagymaros legyen, amikor a projektből való kilépés felér egy pénzügyi öngyilkossággal. Igaz, ez a helyzet még nem áll fent, egyetlen kapavágás sem történt. A beruházás helyszínén semmi jel nem utal arra, hogy itt nemsokára az évszázad üzlete fog megvalósulni, de Paks városában sem zajlanak előkészületek arra, hogy ott nemsokára 10 ezer munkást elszállásolnak, még a felvonulási épületekről sincs hír. Kepli Lajos szerint ezek a tények is kérdésessé teszik, hogy a projekt megvalósul-e.

A jobbikos politikus szerint mindezek tisztázására egy ellenzéki vezetésű parlamenti vizsgálóbizottságot kell felállítani, amire ebben a ciklusban is kísérletet tesz az ellenzéki párt. Ha a kormány valóban komolyan gondolja a beruházás megvalósulását, és tényleg azt szeretné, hogy a magyar emberek bizalmát visszaszerezzék, akkor tegyék lehetővé az átláthatóságot, és derüljön ki, mi eredményezte a csúszást.

A bizottsági jelentés után pedig akár a népszavazásról is.

Az LMP társelnöke, Demeter Márta szerdán közölte az Alfahírrel, pártja támogatja vizsgálóbizottság felállítását, de vajon kell-e majd győzködni a többi ellenzéki pártot, amelyek korábban szintén támogatták a kapacitásbővítést. Kepli Lajos érdeklődésünkre elmondta, nem hiszi, hogy bárkit is győzködni kellene. Nem tud olyan ellenzéki frakciót, amelyik ne lenne kíváncsi, hogy a magyar-orosz államközi hitelszerződésből lehívott milliárdok mire mentek el, vagy hogy miért vannak ezek a tetemes csúszások, fog-e teljesülni a 40 százalékos magyar beszállítói arány, találunk-e megfelelő mennyiségű szakmunkást, miközben munkaerőhiánnyal küzd minden hazai ágazat – tette még hozzá.

„Valamennyi ellenzéki párt támogatására számítok”

- szögezte le.

Szerinte, hogy már Orbán Viktor személyesen is elismeri, csúszik a projekt, azt jelzi, hogy nagy a a bizonytalanság a kormányban. Már egyáltalán nem tartunk ott, hogy évekig együtt fog működni Paks1 és Paks2 – utalt a Süli János által meghatározott 2032-es céldátumra.

Kérdésünkre elmondta, azzal, hogy a projekt szakmai bástyáját, Aszódi Attilát lőtték ki, szélsőséges módon akár azt is jelentheti, hogy a kormány egyszerűen kihátrálna a projektből.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy el tudná képzelni, hogy a nukleáris energiafelhasználásról népszavazást tartsanak, ugyanis ez elvi kérdés, és nem érintene nemzetközi szerződéseket.