Kerekesszékes hóhérral sokkol az ISIS

Az ISIS kedden tette közzé a tolószékes hóhér által levezényelt kivégzésről készült, brutális fotókat, melyeken három, kémkedéssel vádolt férfi halála látható. A Newsweek beszámolója szerint azonban kétséges, hogy a képeken mutatott terrorista valóban mozgáskorlátozott lenne, elképzelhető, hogy beállított felvételről van szó, ami a szélsőségesek által előszeretettel alkalmazott pszichológiai hadviselés újabb eszköze.

A dzsihadisták sem az állítólagos kémeket, sem az állítólagos kivégzőjüket nem nevezik meg. A felvételek tanúsága szerint azonban két férfit feltehetőleg agyonlőttek, míg harmadik társukat valami faalkotmányra feszítették keresztre, és egy "Kém" feliratú táblát akasztottak a nyakába.

A terroristák vélhetőleg azért tették közzé a képeket, hogy ezzel is tovább szilárdítsák helyzetüket, mind a polgárháborús állapotok által uralt Líbiában, mind pedig a néhai diktátor Moammer Kadhafi szülővárosában.

Michael Horowitz, a The Levantine Group kockázatelemző csoport szakértője szerint a propagandaanyag a közelmúlt ISIS-ellenes akcióira adott válasz, és elképzelhető, hogy a mozgássérült hóhér ezeknek a hadműveleteknek a sérültje.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a városban egy ideje titokzatos mesterlövész tizedeli a terrorszervezet katonáit és vezetőségét, ami nyilvánvalóan válaszlépésekre sarkallta a szélsőségeseket, akik egyre inkább kezdik megvetni lábukat az afrikai országban. Jól látható, hogy itt is azokkal a félelemre alapuló módszerekkel akarják megszerezni az irányítást, amelyeket Szíriában és Irakban már sikerrel alkalmaztak.

Szurt egyelőre az egyetlen jelentős város, mely az ISIS kezén van Líbiában, miután még júniusban, rivális dzsihadisták kiszorítottá őket Derna kikötővárosából.

A terroristák azért is törekedhetnek arra, hogy líbiai jelenlétüket egyre jelentősebbnek tüntessék föl, hogy ezzel is erőket vonjanak el a szíriai és iraki hadszíntéren tevékenykedő Amerika által vezetett nemzetközi koalíció kötelékeiből, vagy esetleg az oroszokat késztessék erőik megosztására. Mint ismeretes, a nemzetközileg elismert líbiai kormány már fontolóra vette, hogy hivatalosan is külföldi segítséget kér a különféle dzsihadista csoportok legyűréséhez, ám erre mindeddig nem került sor.