Szinte az összes kereskedelmi üzletláncnál emelkednek a bérek

Körkérdés.

A Magyar Nemzet a kereskedelmi üzletláncokat kérdezte a fizetésekről és a munkaerőlétszámról. A sztrájkok és munkaerő-problémák ellenére az üzletek úgy látják, hogy minden rendben van. A Metro a korábbi hírek ellenére nem érzékel sztrájkhangulatot. A sajtóosztály tájékoztatása szerint készen állnak a bértárgyalásokra, ráadásul évi 12 helyett 14 havi bért adnak a dolgozóiknak, amit a piac legjobb ajánlatának tartanak.

Létszámhiányról sem tudnak beszámolni, mert néhány kritikus időszakot eltekintve nincs ilyen problémájuk. Arra a kérdésre, hogy a jövő évi kötelező, húszezer forintos béremelést ki tudják-e gazdálkodni, kitérő választ adtak: a dolgozói igények pontos ismeretében tudnak csak válaszolni.

Spar

Közlésük szerint felkészültek a kötelező szakmunkásminimálbér-emelésre. 2016-ban négymilliárd forintos összeget szántak bérfejlesztésre, 2017-ben ez már eléri a nyolcmilliárd forintot is. A kevesebbet keresők kapják a legnagyobb emelést, de a magasabb jövedelmek is tovább emelkednek.

Auchan

A közelmúltban bejelentett, kétmilliárdos bérfejlesztés 2018-ra is vonatkozik, de a munkatársak érdekében már november 1-jétől elkezdik az életbe léptetést. Létszámbővítést is terveznek, amit az új áruházak nyitása és a pozitív pénzügyi eredmények tesznek lehetővé.

Tesco

A jövő évi bérfejlesztésekről novemberben kezdik az egyeztetéseket a szakszervezetekkel.

Coop

A magyar cégnél nem tudtak válaszolni a feltett kérdésekre, mert a vezetőségnek zártkörű vállalati programja van.