Erőt merítettek a Tesco-sztájkból: a Metro dolgozói is a sarkukra állnak

De az Orbán-kormány nem segít a multikkal szembeni küzdelemben.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) leköszönő elnöke, Sáling József szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy bár nagy visszhangja volt az ágazatban a szeptemberi megmozdulásnak, a tescósoknak köszönhető, hogy a cégek elkezdték az érdemi tárgyalásokat és sok helyen előre hozták a januári, kötelező szakmunkás minimálbér-emelést, ugyanakkor nagyon sok boltban még arra sincs ember, hogy feltegye a polcokra az árut.

A legrosszabb helyzetben most a Metro áruház lánc van, a KASZ csütörtökön ül tárgyalóasztalhoz a cég vezetésével, ha nem sikerül megállapodniuk, akkor Sáling szerint elkerülhetetlen a sztrájk, ami a Tesco sikerén felbuzdulva, munkaleállást jelent majd - írja a Magyar Nemzet.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta:

"Csak az üzletekkel tudunk tárgyalni, mert úgy tűnik, a kormány a választásokig biztosan nem foglalkozik érdemben a problémáinkkal.

Ragaszkodik az egykulcsos személyi jövedelemadóhoz, nem hajlandó változtatni a munka törvénykönyvén sem, pedig több konkrét javaslatot fogalmaztunk meg.

Égető probléma, hogy egyre több vidéki üzletet selejteznek ki. A falusi kereskedelem megmentése érdekében javasoltuk, hogy hozzanak létre egy pályázati rendszert, amivel a boltok pénzhez juthatnának, többek között szja-visszatérítés formájában. A kormány azt közölte, gondolkodnak a megoldáson, de idén már biztos nem lesz ebből semmi".