Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot hoz létre a kormány

Hétfőn az MTI írt arról, hogy a távirati irodát Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatta a kormány döntéséről, amely szerint 3 millió eurós (930 millió forint) keretet különít el a világban élő, támadásokat elszenvedő keresztény közösségek megsegítésére. A miniszter az MTI-nek azt mondta: a világban élő keresztény közösségek védelme a kormány számára fontos szempont, céljuk, hogy az ezekben a közösségekben élő családokat támogassák.

Keddi számában a Magyar Idők már azt írta, hogy önálló kormányzati szervezeti egység, helyettes államtitkárság jön létre a keresztényüldözés ellen az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A lap az Olaszországból hazatérő Török Tamás diplomatát nevezte meg a helyettes államtitkárság vezetőjének. A Magyar Idők azt írta, Orbán Viktor kormányfő és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere augusztus végi, közös vatikáni látogatásuk alatt közel-keleti keresztény vezetőkkel találkozott, ezt követően döntötték el, hogy

szükség van egy, a keresztényüldözés minden formája ellen, kormányzati felhatalmazással, hatékonyan működő helyettes államtitkárságra.

Az Alfahír több kérdéssel is az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult: pontosan mi lesz a feladata, milyen jogköre lesz az új helyettes államtitkárságnak, hogyan és milyen módon segítik majd a világban élő keresztény közösségeket, keresztény üldözötteket, mely országokban és mely keresztény közösségeket támogatnák, illetve pénzzel, vagy adományokkal segítenék az üldözötteket. Lapunk arra is kíváncsi volt: tervezi-e a kormány, hogy keresztény üldözötteket fogadjon be nagyobb számban Magyarországra.

Konkrét válaszokat nem kaptunk kérdéseinkre. Egy formalevélben az EMMI megerősítette a helyettes államtitkárság létrehozását, amelynek Török Tamás lesz a vezetője.

„A kereszténység már a legüldözöttebb vallás lett, ma öt, vallása miatt megölt emberből négy keresztény, a keresztényeket a világ nyolcvanegy országban üldözik és kétszázmillió keresztény él olyan területen, ahol megkülönböztetik őket. Keresztény emberek millióinak életét veszélyeztetik a szélsőséges vallási ideológiák követői. A kormány ezért kiemelt fontosságúnak tartja egy önálló kormányzati egység létrehozását, hogy segítse az üldözött keresztényeket, felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét az üldözöttek tarthatatlan helyzetére, valamint humanitárius akciókat koordináljon”

- olvasható a minisztérium válaszlevelében.

Továbbá azt írták:

„a magyar kormány mindig is következetesen, többször is hangsúlyozta, hogy a gazdasági és humanitárius szempontok szerinti helyben való segítségnyújtás a legmegfelelőbb, ezért is támogatta a katolikus egyház és az Ökumenikus Segélyszervezet programjait a közel-keleti keresztények, főleg iskolás korú gyermekek esetében is.”

Az EMMI indoklása szerint ezt a támogatást bővíti most ki a kormány a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság felállításával.