Ki segít a fiataloknak? 37 százalékkal nőtt a háromszobás lakások bérleti díja Budapesten

Ki segít a fiataloknak? 37 százalékkal nőtt a háromszobás lakások bérleti díja Budapesten

Csak az elmúlt három év adatai alapján. Lakhatási támogatás helyett a kormány totális pótcselekvésként hamarosan megnyitja a Hazaváró Irodákat, miközben szinte lehetetlen elképzelni, hogy Londonból és Münchenből majd hirtelen hazatódulnak a magyarok.

Többnyire jelentős mértékben, de nagy eltérésekkel drágultak a budapesti albérletek az utóbbi 3 évben - közölte a Cordia és az ingatlan.com az MTI-vel kedden.

Az ingatlanhirdetési portálok adatai alapján 2020 januárja óta a fővárosban

🔴 az egyszobás lakások átlagos bérleti díja 25 százalékkal,

🔴 a kétszobásaké 34 százalékkal,

🔴 míg a háromszobásaké pedig 37 százalékkal nőtt.

A legnagyobb mértékben, csaknem 50 százalékkal a két- és háromszobás, új építésű lakások drágultak, áruk 277 és 420 ezer forint között változik, de a csúcskategóriáért 900 ezer forintot is elkérhetnek havonta.

Pesten egyszobásat ugyanakkor 138 ezer forintért is lehet találni, a panellakások drágulása itt mindössze 8 százalék. Májusban az átlagos négyzetméterenkénti ár a fővárosban elérte a 4500 forintot, ezen belül 4700 forinttal a pesti egyszobásak a legdrágábbak, 3260 forinttal pedig a budai kétszobásak a legolcsóbbak - írták.

A városrészek drágulási rangsorát a 8. kerületi Corvin-negyed és a Középső-Ferencváros vezeti, itt akár másfélszeres is lehet az emelkedés.

A közlemény szerint ez arra utal, hogy a felkapott környékek jó állapotú lakásai követik a legjobban az inflációt. Az új építésű ingatlanok bérleti díja másutt is jelentősen nőtt, de a keresletet az elhelyezkedés is befolyásolja. A belső kerületekben az egyetemek, irodák, idegenforgalmi célpontok közelsége miatt a kisebb lakások népszerűbbek, a kertvárosi övezetekben inkább a családi otthonokat keresik a bérlők, főképp a járvány óta - tették hozzá.

(Címlapkép: Alfahír)