„Kínos módon feszíti Európát a bevándorlás”

Magyarország jelenleg tranzitország, de célországgá válhat a nyugat-európai szigorítások miatt. A Jobbik szerint zéró toleranciára van szükség.

A jobbikos politikus szerint bár Európa megpróbálta önmaga reprodukciós problémáit külső segédlettel megoldani, ez a „kísérlet kudarcba fulladt”. Kiemelte: olyan kulturális összetűzések melegágyává vált, amely magában kódolja a rendszerhibákat, és ezekből Európa nem képes jól kijönni. Ennek kapcsán Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, a Jobbik határozott álláspontja szerint Magyarországon fel sem merülhet a bevándorlás fokozása. A nemzeti párt szerint a magyar népesség reprodukcióját önerőből, a magyar népesség fogyásának megállításával kell lassítani. Ennek egyik kiváló módszere lehet a Jobbik otthonteremtési és lakásépítési programja.

Magyarországon is egyre veszélyesebb probléma a menekültek száma

A Jobbik frakcióvezető-helyettese továbbá rámutatott, hogy Magyarországon is van egy „időzített bombára emlékeztető helyzet”, ez pedig a menekültek kérdése. „Az utóbbi 1-2 éves távlatban, több mint megnyolcszorozódott a menekültek száma” – emlékeztetett Z. Kárpát.

A politikus megjegyezte, hogy a hazánkba érkező menekültek mérhető része iratok nélkül jön vagy már a határon összetépi személyazonosításra alkalmas okmányait. Közöttük lehetnek olyanok, akik potenciálisan kárt okozhatnának a befogadó társadalomnak, adott esetben terrorcselekményekre ragadtathatják magukat. „E tekintetben tehát Magyarország is komoly veszélyben lehet” – mondta a jobbikos politikus. Arra is emlékeztetett, hogy a menekültek egy része lakott területen belül, nyílt vagy részben nyitott intézményekbe kerülnek.

Z. Kárpát Dániel felidézte, hogy a környező lakosság visszajelzései alapján a Jobbik már régóta a táborok, szállások tarthatatlan helyzetének rendezését követeli. Itt példaként említette a balassagyarmati és debreceni táborokat, melyeknek „menekültjeihez” vagyon elleni bűncselekmények, különböző garázdaságok, és nők vegzálása kapcsolódik.

A jobbikos politikus a kormány kommunikációját is bírálta. Bár a napokban a kormány „majdhogynem jobbikos nyilatkozatokat” fogalmazott meg a bevándorlás kérdésében, emlékeztetett rá: egy belügyminisztériumi rendeleten keresztül számos önkormányzat kapott körlevelet arról, hogy ötezer négyzetméteres beépíthető vagy beépített területét térítésmentesen bocsássa a kormányzat rendelkezésére, menekülttábor céljára.

A Jobbik zéró toleranciát hirdet

Z. Kárpát Dániel felvázolta, hogy a nemzeti párt milyen cselekvési tervet vár el azonnal a kormánytól: mérjék fel a magyar lakosságot is potenciálisan veszélyeztető biztonsági kockázatokat, a nyitott vagy félig nyitott táborokat a vizsgálat végéig minősítsék zárttá és ezeket az intézményeket hosszú távon költöztessék ki lakott területeken kívülre. Arról is beszélt, hogy Magyarországon található az EU-nak az a határszakasza, ahol egy kilométerre talán a legtöbb menekült jut. Itt megjegyezte: Ásotthalmon, Toroczkai László polgármesternek naponta kell szembesülnie azzal, hogy tömegesen érkeznek olyan menekültek, akiknek hátteréről, céljairól, viselt dolgairól semmit nem tudni. Riasztó adatnak nevezte, hogy az országba majdnem húszezer ideérkező menekült közül nagyságrendileg tízezren heteken belül eltűnnek a hatóságok látóköréből. Ez pedig biztonsági kockázatot jelent.

„Haladéktalan beavatkozást sürgetünk, zéró toleranciára van szükséges, a túlzottan liberalizált bevándorlási rendszert szigorítani kell” – szögezte le Z. Kárpát Dániel. A Jobbik azt is szeretné tudni, hogy a magyar adófizetők számára mennyibe kerül a hazánkban lévő nyitott vagy félig nyitott menekültszállóknak a fenntartása, a menekültek egészségügyi ellátása, illetve a magyar állampolgároknak milyen biztonsági kockázattal kell számolniuk.

Nem vallási kérdésként kezelik a problémát

Kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg tranzitország vagyunk, de célországgá válhatunk a nyugat-európai szigorítások miatt. Arra figyelmeztetett, hogy Brüsszelben korábban már többször elhangzott: kvóta alapján próbálnák az Unió peremországaira kényszeríteni a menekülttáborok építését.

Szintén kérdésre Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, Magyarország keresztény ország, de álláspontja szerint a bevándorlási vita nem a muszlim közösségről szól. A Jobbik nem vallási, hanem gazdasági és biztonságpolitikai kérdésként kezeli a problémát.

Orbán jobbikos retorikát használ?

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Párizsban az az M1 Híradó tudósítójának azt mondta: a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani. A kormányfő úgy fogalmazott: a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban, őszintébben, teljes egyenességgel kell beszélni. "A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont" - szögezte le.

Terrorellenes egyeztető fórum

A Jobbik múlt hét pénteken egy a parlamenti frakciók szakértőiből álló terrorellenes egyeztető fórum azonnali összehívását javasolta a párizsi vérengzések kapcsán. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője még pénteken bejelentette be, hogy a jobbikos javaslatra kezdeményezik az az országgyűlési frakcióvezetők tanácskozását. Az MSZP és az LMP is jelezte, hogy frakcióvezetőik ott lesznek az ötpárti egyeztetésen. Tóbiás József, a szocialisták elnöke azóta közleményben jelezte: elvárják, hogy azon Orbán is részt vegyen, amennyiben a kormányfő nem lesz ott, akkor ők sem. Vona Gábor erre közleményben reagált. "Felháborítónak tartjuk, hogy az MSZP mégis kihátrálni látszik a terrorfenyegetés kezelését szolgáló egyeztetésről. Elszomorító, hogy a valódi probléma helyett a szocialisták és a fideszesek ismételten meddő veszekedéssel húzzák az időt ahelyett, hogy a hazánkat fenyegető veszély ellen munkába állnának" - írja a Jobbik elnöke. A párt azt kéri tőlük, hogy hagyjanak fel végre azzal a gyerekes szembenállással, amely az elmúlt évtizedekben ilyen helyzetbe hozta Magyarországot.

"A Jobbik mint a pártok egyeztetésének és konstruktív párbeszéd kialakításának eredeti kezdeményezője mindenképpen ott lesz az egyeztetésen" - szögezi le Vona.

Fodor Gábor nem tart a bevándorlástól

A bevándorlás témáját is érintette hétfői sajtótájékoztatóján Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt független országgyűlési képviselője. A Magyar Liberális Párt véleménye szerint Magyarországot nem a bevándorlástól, hanem a kivándorlástól kell félteni – jelentette ki a liberális politikus. A párizsi vérengzések kapcsán hangsúlyozta: „a terroristák vallása a terrorizmus, a merényletek során pedig nem kultúrák harca zajlott, hiszen egy muzulmán rendőrt lőtt le egy dzsihadista terrorista.” A sajtószabadság esetében megjegyezte: „a sajtószabadság azt jelenti, hogy szabadon lehet mindenről beszélni és mindent gúny tárgyává lehet tenni”. Hozzátette: ettől függetlenül mindenütt ki kell alakuljon egy olyan kultúra, amelyik világossá teszi, hogy miről illendő és miről nem illendő ironizálni.