Kínzó kérdések a terror hátteréről

Vajon az elmúlt néhány száz esztendőben mely világerő rabolta szét a világot? Mely világerő hirdetett forradalmakat, melyek során kicsavarta a hatalmat és annak lehetőségeit a legitim uralkodóházak kezéből?

Létezik-e független média? Vannak-e a világon médiabirodalmak? Azonos érdekcsoportok uralják-e ezen médiabirodalmakat? Netán ugyanezen kezekben összpontosulnak-e a hatalom birtoklásának/bitorlásának különböző megnyilvánulásai, úgyis mint multinacionális cégek, a bankszektor, titkosszolgálatok, kormányok, nyersanyag források?

Háború dúl-e a világban? Vajon akkor kinek lehet az érdeke, hogy a közember mindenről, mindig a lehető legpontosabban és legmélyebben tudjon? Nem lehet-e az, hogy a média is elsősorban fegyverként funkcionál? Lehetséges-e, hogy az ember csak arról és úgy értesül, amiről és ahogy bizonyos érdekcsoportok óhajtják?

A felelősség kérdéséről néhány gondolat...

Vajon az elmúlt néhány száz esztendőben mely világerő rabolta szét a világot? Mely világerő hirdetett forradalmakat, melyek során kicsavarta a hatalmat és annak lehetőségeit a legitim uralkodóházak kezéből? Vajon akarhat-e a nép irányítás nélkül bármit, és ha igen, van-e rá lehetősége, anyagi eszközei, megfelelő tudása, bátorsága? Netán a háttérben működő csoportok által irányított pusztító erő csupán? 
 
Bárki számára hihető-e még, hogy szeptember 11-e úgy és azért történt, ahogy és amiért az beállították? Csöppet sem gyanús, hogy azt követően majdnem az összes arab országba beköszöntött a várva várt demokrácia és jólét? Szegény elnyomottak oh... mennyire várhatták a felszabadító bombákat és katonákat? És milyen tartósan békés és pazar világ köszöntött be azóta...
Marokkó, Algéria, Egyiptom, Líbia, Irak, Afganisztán, Szíria...? Csöpp ész kell csupán rájönni, hogy Irán következik a „felszabadítandó” országok sorában.
 
Iszlám-kérdés, vallás-kérdés?
 
Aki véleményt alkot, ismeri-e a Koránt, olvasta-e a Koránt? Egyáltalán olvasta-e a Bibliát? Beszélt már igazhitű muszlimmal? Látja-e, hogy például a magyar társadalom is rétegekre tagolódik, melyek közül van akivel szót ért és van akivel egyáltalán nem? Ellenben az iszlám világ minden kérdésben egyöntetű? Ott mindenki egyforma? Vajon a kanadai „magyar” migránsok alapján megismerhető-e a kultúránk? 
 
Néhány nyugati szempont...
 
Vajon kinek állt az érdekében, hogy válogatás nélkül és számolatlanul milliós tömeget eresszen Európára? Ki hiszi az el, hogy ha eurómilliárdokból nem sikerült 40 év alatt integrálni az NDK-t és NSZK-t, akkor majd éppen ez fog sikerülni? Nézett már valaki körbe Magyarországon integráció kérdéskörben? Ha már hónapok óta a csapból is a terrorizmus folyt, miért érte oly’ váratlanul és meglepődve a nyugat-európai „elitet”? És ha olyan meglepetés volt számára, miképp tudott három nappal később már bombázni? Netán megkapta e-mailben az IÁ gps koordinátáit, megtankolta a gépeit és usgyi? Miféle gyengeelméjűség kell ahhoz, hogy az ember ezeket elhiggye? 
 
ISIS...
 
Ha valóban iszlám az az állam, akkor miért pusztította olyan eszeveszett dühvel és szinte kizárólagosan csak az iszlám világ országait? Honnan ered a névválasztás? Kinek a fegyvereivel harcol? Miért éppen azon országokban kapott erőre, amelyeket szétbombáztak? Az látható, hogy a nyugat is ellenségévé vált. De vajon akkor miért nem támadja meg másik vallási és kulturális ellenségét? A máskor oly hangos ország, aki történelmi távlatokban mindentől fél, kavicsokért és petárdákét szétbombáz és gettósít, vajon most miért nem fél? Miért nem fogad be menekülteket? És az igazság bajnokaként, miért nem száll be?
 
Szakadatlanul sorolhatnánk még a kérdéseket, de minek?
 
Sz. A.