Kissinger: Trump a történelem egy jelentős elnöke lehet

Putyinról pedig azt mondta a volt amerikai külügyminiszter, hogy egyértelműen meghatározza és védi országa nemzeti érdekeit.

Kissinger szerint Trump egy olyan jelenség, amit még nem láttak a külföldi országok, ezért sokkoló élmény a számukra, hogy ő lép hivatalba, ugyanakkor rendkívüli lehetőség is. A volt amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy Barack Obama amerikai elnök hatalmi vákuumot teremtett, és kivonta az Egyesült Államokat a nemzetközi politikából. Trump azonban új, szokatlan kérdéseket tesz fel, az emberek pedig azt hihetik, valami új és rendkívüli emelkedik fel.

„Nem azt mondom, ez lesz, hanem azt, hogy ez egy rendkívüli lehetőség”

- nyilatkozta Kissinger.

Kissinger azt is mondta, hogy Trump megérzései - amelyek az ő akadémikusabb látásmódjától nagyon eltérő elemzést jelentenek - arra vezetik az új elnököt, hogy nagyon fontos témákat vessen fel. Ha pedig megfelelően közelíti meg őket, akkor nagyszerű eredményekhez vezethetnek.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó és külügyminiszter Vlagyimir Putyin orosz elnökről is elmondta a véleményét a CBS televízióban. Szerinte az orosz elnök egyértelműen meghatározza és védi országa nemzeti érdekeit, illetve nagyon jó érzékkel, erősen kapcsolódik az orosz történelemhez.

"Putyin hideg számítással érvényesíti az orosz nemzeti érdeket, amiről úgy hiszi, valószínűleg helyesen, hogy sajátságos elemei vannak" – vélekedett Kissinger.

Kissinger amerikai vezetésű világrendet szeretne

Mi a világrend, hová tart a nemzetközi rend evolúciója, kik a legfontosabb szereplői az újonnan formálódó többpólusú világnak, mi a szerepe, mik a lehetőségei az új kihívások előtt álló Egyesült Államoknak. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Világrend című új könyvében a 92 éves Henry Kissinger, aki hosszú éveken át volt az Egyesült Államok nemzetbiztonsági főtanácsadója és külügyminisztere.