365 millió forint ment el a kisteleki innovációs központra, mégis üresen áll

Több bőrt is lehúznának a projektről.

"Előadásokat szerveztünk vállalkozók számára"

- ezt nyilatkozta a Délmagyarnak Sándor Attila, az egykori Rákóczi-iskola épületében zajló agrárinnovációs program egykori szakmai vezetője arra a kérdésre, milyen tevékenység folyik az intézményben?

Az egykori programkoordinátor azonban már más feladatot lát el, így a projekt jelenlegi állásáról nem tudott felvilágosítást adni.

A Csongrád Megyei Agrár Információs Szolgáltató és Oktatásszervező Nonprofit Kft. még 2010-ben nyerte el a 365 milliós pályázatot az innovációs központ létesítésére, amit az önkormányzat további 80 millió forinttal támogatott.

A rengeteg pénznek azonban nem sok nyoma látszik, ugyanis az innovációs központ jelenleg kong az ürességtől:

zárt ajtókkal és porlepte irodákkal találja magát szembe a látogató, az épületben láthatóan semmiféle munka nem folyik.

Nagyon úgy tűnik, hogy 2012 májusa óta, amikor megtartották a Romániával közösen lebonyolított projekt záró konferenciáját, semmiféle munka nem folyt a projekt keretein belül. Az akkori eredmények is igen karcsúnak mondhatók:

- a program keretein belül létrehozták a maroslelei tökmagolaj-sajtoló üzemet, ami azonban a közfoglalkoztatás részeként, állami pénzből üzemel.

- Temes megyében és Mórahalmon mintagazdaságot alakítottak ki, de ebből finanszírozhatták a Zöld Kincs áruvédjegyet is, ami azonban nem hozhatott túl sok eredményt, és 2014-ben fel kellett váltani egy új konstrukcióval.

A Délmagyar az önkormányzattól úgy értesült, hogy az épület további  hasznosítását egy budapesti székhellyel rendelkező cég vállalta, de cikkükben utalnak egy korábbi írásra is, mely szerint az épületet 20 évre ingyen bérelné a Kisteleki Ipari- és Szolgáltató Kft., amelynek egyik tulajdonosa az önkormányzat, a másik egy magánbefektető, akinek egy másik cége két évvel ezelőtt Nemzeti Rugalmassági Terv kidolgozására nyert 310 millió forintot.

Kistelek 2015-ben elfogadott, 2016 márciusában módosított stratégiai tervéből az is kiderül, hogy a település az iskolaépület másik felének felújítására további 450 millió forintot remél az EU-tól, hogy a jelenlegihez hasonló tevékenységet folytathassanak, magyarul vállalkozásokat segítő inkubátorházat hoznának létre.

Hogy a bővítés után ugyanúgy üresen árválkodna az értékes ingatlan, az egyelőre kérdéses, mindenesetre a mostani tapasztalatok nem túl biztatóak.