Kiújultak az összecsapások a Kaukázusban, három katonát lelőttek

Jereván és Baku kölcsönösen egymást vádolja a tűzszünet megsértésével.

Április elején három napon át vívtak heves, mintegy 150 halálos áldozatot követelő harcot egymással a két ország katonái. Hasonló erőszakos határvillongásra az 1992 és 1994 közötti örmény-azeri háború óta nem volt példa.

A két kaukázusi volt szovjet tagköztársaság közötti konfliktus a szovjet időkre nyúlik vissza, amikor az Azerbajdzsánba ékelt Hegyi-Karabah kérte Örményországhoz csatolását, amiből aztán háború robbant ki a két szomszéd között. A fegyveres konfliktus 25 ezer ember életét követelte.

A harcok végén az örmény erők megszerezték az ellenőrzést Hegyi-Karabah felett, de miután a terület nem határos Örményországgal, további azeri területekre is rátették a kezüket. Utóbbiakat "biztonsági sávnak" nevezték el, és így lehetővé vált a karabahi enklávé földrajzi összeköttetése Örményországgal. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egy ország sem ismerte el. A szomszédjánál jóval gazdagabb Azerbajdzsán - amely az utóbbi években rengeteg fegyvert vásárolt - azóta is követeli Örményországtól, hogy vonuljon ki a megszállt területekről.