A miniszter szerint idén sem esznek olcsó gyümölcsöt a magyarok

A miniszter szerint idén sem esznek olcsó gyümölcsöt a magyarok
Láthatóan a klímaválsággal nem tud mit kezdeni az Orbán-kormány, de legalább már odáig eljutottak, hogy nem tagadják annak negatív hatásait. 

S bár tisztában vannak azzal, hogy a magyar társadalom egésze megszívja az előttünk álló éveket, még sem készítik fel a lakosságot arra, hogy védtelenek vagyunk a klímaválsággal, az átalakuló környezetünkkel szemben. 

Időzíteni tudni kell: akkor posztolt Orbán Viktor a barackjáról, amikor kiderült, 46 százalékkal drágult a gyümölcs

Apró, ám annál kellemetlenebb porszem került a máskor oly' olajozottan működő NER gépezetébe. A hibást minden bizonnyal a miniszterelnök tanácsadói között, egész pontosan a közösségi oldalát menedzselő és kezelő csapatában találjuk.

Nagy István agrárminiszter (vitán felül, az Orbán-kormány legszakmaibb minisztere) a következőt válaszolta Vadai Ágnes (DK) írásbeli kérdésére, miszerint számíthatunk-e 2021-ben is 30-50 százalékos gyümölcsár-drágulásra:

"A gyümölcsösök szempontjából az idei tavaszi időjárás sokban hasonlított a tavalyi évihez. Március végén és április elején fagyok sújtották az ültetvényeket . A több hullámban bekövetkezett lehűlések során sokszor hosszú fagytartam alakult ki, 10-11 órányi fagypont alatti hőmérséklettel. Az úgynevezett szállított fagyok ellen érdemben nem lehet védekezni, ugyanis a 10-15 km/óra fölötti légmozgással járó fagyoknál a fagyvédelmi módszerek alig hatnak vagy teljesen hatástalanok". 

De mi lesz a gyümölcseinkkel?

"Az eltérő gyümölcshajok a különböző termőtájakon a virágzás más-más stádiumaiban voltak az említett fagyok bekövetkezésének időszakában. A kajszi és az őszibarack, valamint a nektarin szenvedett károkat Magyarországon, ezek esetében az átlagosnál alacsonyabb termésre lehet számítani. Egyéb fajok esetében nehéz következtetni a várható termésmennyiségre a korai időszakokban bekövetkező rügy- és virágkárosodásból. A gyümölcsök érése 2-3 héttel el van maradva a megszokotthoz képest"

- magyarázta az agrárminiszter.

Viszont, ha kedvező lesz az időjárás, akár még növekedhet a termésmennyiség is.