Most már bárki kutathat: online adatbázis készült a szovjet hadifogolytáborokban elhunytakról

A múzeum közleményében azt írta: ez a nagyközönség számára szabadon hozzáférhető weblap és keresőprogram egyénenként ismerteti a második világháború szovjet hadifogolytáboraiban meghalt magyar hadifoglyok és internáltak nagy részének személyére és fogva tartására vonatkozó adatokat.

A Gulág emlékévhez a HM HIM kiállítással, tudományos konferenciával, a hadifogolytáborok tárgyi emlékeiről készített e-bookkal is hozzájárult - írta közleményében a múzeum, de - mint kiemelték - a legnagyobb feladatot az Orosz Föderáció által az 1990-es évek végén átadott, orosz nyelvű, cirill betűs "ucsetnoje gyelo", azaz személyi adatlapok feldolgozása jelentette.

A HIM közleménye szerint a szombati rendezvényen bemutatták azt a kötet is, amely feldolgozza a hadifogoly és internálótáborok fogolyéletét, a múzeum gyűjteményeiben őrzött, hadifogoly témájú tárgyi emlékeket, az egykori Szovjetunió területén a Gulág emlékművek, emlékhelyek jegyzékét.

A négyezer példányszámban nyomtatott könyvet - melynek CD melléklete szintén tartalmazza a több mint 66 ezer soros adatbázist - a következő hetekben minden település önkormányzata megkapja térítésmentesen.

A kormány a 2015-ös évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-éig meghosszabbította.