A kormánypárti média vádjai után Orbán kirúgta a Balassi Intézet vezetőjét

A rendszer elkezdett „belső ellenségeket” keresni, senki nincs biztonságban.

Szijjártó Péter külügyminiszter előterjesztésére a kormányfő leváltotta Hammerstein Judit főigazgatót – írta meg először a kormánypárti PestiSrácok. A Magyar Közlönyben olvasható határozat szerint Hammerstein Judit tisztségét Schőberl Márton László veszi át.

Hammerstein Judit az első Orbán-kormány idején (1998-2002) a miniszterelnök, 2002 és 2006 között pedig a Fidesz parlamenti frakciójának volt a sajtófőnöke. 2014-ben lett a Balassi Intézet főigazgatója, előzőleg kultúráért felelős helyettes államtitkárként dolgozott, aztán a Miniszterelnökség főtanácsadója lett.

A PestiSrácok.hu információi szerint a főigazgató eltávolítása összefügg azzal, hogy korábban a Magyar Idők bírálta a Balassi Intézetet, amiért a magyar kultúra külföldi népszerűsítésekor túl nagy teret adott a balliberális művészeknek.

A 444.hu az értesülésekhez hozzátett egy felsorolást is, amely azt igazolja, hogy akit a kormánymédia a szájára vesz, annak van oka megtorlástól tartania. A megtámadottak között van Pálinkás József, akit néhány napja menesztett Orbán Viktor a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal éléről, Prőhle Gergely, a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) főigazgatója, Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, illetve Hörcher Ferenc, az MTA Filozófiai Intézetének igazgatója.

Frissítés: további személyi következmények lehetnek

A képet árnyalja, hogy a PestiSrácok friss értesülései szerint Hammerstein Judit marad a kultúra területén, és hamarosan miniszteri biztosként folytathatja munkáját. A lap úgy tudja: „a Magyar Idők által kirobbantott botránynak hamarosan további (személyi) következményei lesznek.”

Félreérthetetlenül a támadásokra reagált L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, korábbi kulturális államtitkár, amikor a Facebook-oldalán azt írta:

„Nem árt, ha a kulturális újságírás területére kalandozó írástudók gyakrabban olvasnak Kassákot, hogy megértsék, a műveltséget és a minőségelvűséget nem pótolhatja sem a neofita pártosság, sem a forradalmi hevület. Sok sok igazságot, jogos kritikát és valóságos kultúrpolitikai probléma feltárását lehet egy pillanat alatt lerombolni azzal, ha nem jól választjuk meg a fegyvert, a kalibert és különösen is az elejtendő vadat.”

A kormánypárti Figyelőben pedig úgy fogalmazott:

„Azoknak, akik a saját sikertelenségüket a liberálisok már nem létező túlzott támogatásában látják, Kassák nyomán azt tudjuk üzenni: művekkel csak művek vitatkozhatnak. Jobbnak, okosabbnak, tehetségesebbnek kell lenni, a párthűség nem pótolja a tehetséget.”