Gulyás: A mi félelmünk sosem az volt, hogy a jogállamisági eljárásokban ne lenne igazunk

Gulyás: A mi félelmünk sosem az volt, hogy a jogállamisági eljárásokban ne lenne igazunk

A Kormányinfóra ezúttal szerda délután kerítettek sort, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mellett megjelent Varga Judit igazságügyi miniszter is, azonban hamar távozott, így a kérdéseket a miniszter asszony már nem várta meg. 

Kormányinfó: „b*zizással" ütötte el Varga Judit a korrupcióellenes uniós bírósági ítéletet

Szokatlan időben, szerdán kora délután tartott kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, melyet Varga Judit igazságügyi miniszter kezdett, aki témafelelősként reagált az Európai Unió Bírósága (EUB) döntésére...

A Miniszterelnökséget vezető miniszternek szegezett újságírói kérdések több ízben is érintették azt a kérdést, mely szerint az Európai Unió Bíróságának friss döntésével elutasította Magyarország arra vonatkozó keresetét, hogy ne legyenek köthetők jogállamisági normákhoz az uniós források tagállami kifizetései.

Hivatalos: Magyarország bukta a jogállamisági pert az EU bíróságán

Az EU Bírósága visszautasította a magyar és a lengyel kormány keresetét, és ezzel kimondta, hogy jogszerű az úgynevezett feltételességi mechanizmusról szóló rendelet...

A sajtó munkatársai által feltett kérdésekre adott válaszokból leginkább a következőket láttuk érdemesnek kiemelni.

  • Gulyás Gergely úgy véli, nemzetgazdasági szinten "egészen minimális" perköltséget kell megfizetnie hazánknak a visszautasított kereset miatt. Szerinte azonban így sincs veszélye, hogy nem kapjuk meg a forrásokat, véleménye szerint csak akkor, ha a "baloldal" hatalomra kerül.
  • A miniszter szerint nem lesz szükség a benzinkutak állami támogatására, noha az üzemanyag felvásárlási ára növekedik. 
  • Gulyás szerint a jogállamiságot "az európai baloldal, oda sorolva a Néppárt egy részét," eszköznek tekinti. A jogállamiság fogalma említésszerűen szerepel az uniós szerződésekben, de nincs kifejtve mit jelent pontosan – magyarázta a miniszter.
  • Gulyás arról is beszélt, hogy az ukrán helyzet eszkalálódása esetén a Honvédelmi Minisztérium dolgozik egy terven, ami nem lesz nyilvános, s főleg kárpátaljai magyarokat érint, de akár már holnap is lehet cselekedni.
  • Azt illetően, hogy a korrupciós ügybe belebukott Völner Pál államtitkár kiszivárogtatásban részt vehetett-e, Gulyás azt válaszolta, arra szerinte semmi sem utal.
  • Egyelőre nem egyeztetett, nem merült fel a kormányban a hatósági benzinárhoz hasonlóan az élelmiszer-árplafon idejének meghosszabbítása – árulta el.
  • Elismerte, az európai bíróság döntéseit tiszteletben kell tartani, ám úgy látja, nem feltétlenül jár szankciókkal is a mostani döntés.
  • A pedagógussztrájk jogszerűségét Gulyás Gergely ismételten kétségbe vonta az arról utóbb kimondott bírósági ítélet alapján, de konkrétan nem szólt a sztrájkoló tanárokra vonatkozó következményekről, bár a polgári engedetlenségüket jogellenes cselekedetnek tartja.
  • A miniszter világossá tette, a kamatstopon túl a többi ármaximáló intézkedést is csak rendkívüli esetben szabad meghozni.
  • Szerinte – és ezt többször is hangsúlyozta – csak az ellenzék győzelme esetén lehet számítani retorziókra hazánk uniós forrásmegvonásában.

"Van egy a magyar jogállami nívót el nem érő jogállamisági felfogás" 

– felelte a miniszter arra, függetlennek tartja-e az EU Bíróságát. Ugyanakkor elmondta, szerinte inkább a tagállami alkotmánybíróságokat érintően érhető tetten szürke zóna ez ügyben.

  • Az Európai Bizottsággal szerinte csak abban áll fenn vita, hogyan hajtják végre az ítéletet, mivel Magyarország más stádiumban van, mint a Lengyelország.
  • Az egyszereplős közbeszerzésekről Gulyás elismerte, azok valóban arányaiban magasabbak az elvárható szintnél, de vállalták, hogy ennek próbálnak majd megfelelni.
  • Arra azonban féltucatnyi kérdés után sem derült fény, az úgynevezett "gyermekvédelmi törvény" pontosan hogyan kapcsolódik a jogállamisági mechanizmushoz. Láthatóan a kormány nevében köti az ebet a karóhoz, mivel szerinte csak ebben az egy kérdésben nem tudtak megegyezni az EU Bíróságával, és ezért született a mostani elutasító ítélet – az uniós forrásokat érintő esetleges korrupció fel sem merült.
  • Szerinte ez a döntés csupán formális elutasítás, az alkalmazás már más kérdés.

A mi félelmünk sosem az volt, hogy a jogállamisági eljárásokban ne lenne igazunk

– jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint ha úgy alakul, április 3-án is védekezni fognak majd az EU-ban.

  • A családtámogatások 2016 óta történő csökkenő értéke kapcsán – azaz, hogy a CSOK stb. már kevesebbet ér az ingatlanárak fényében – leszögezte, az e célra szánt forrásokat bővíteni szeretné majd a kormány.
  • Gulyás megerősítette, egyelőre más termékekre vagy élelmiszerekre nem tervezik kiterjeszteni a hatósági áras intézkedéseket.

Egyébiránt pedig a kancelláriaminiszter – nyilvánvalóan a kampány hevében – rendkívül fontosnak tarthatta folyamatosan felemlegetni az ellenzéki kormányfőjelölt nyomán a "kommunisták és fasiszták" jelzőket, melyek vagy együtt, vagy külön-külön legalább nyolcszor elhangoztak valamilyen formában a miniszteri mondandóba fűzve.