A magyar kormány partner abban, hogy emelkedjenek az EU 2030-as klímacéljai

A magyar kormány partner abban, hogy emelkedjenek az EU 2030-as klímacéljai

Magyarország partner az Európai Bizottság ama javaslata kapcsán, hogy az unió a jelenlegi tervekkel szemben 2030-ra 1990-hez képest ne 40, hanem 55 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki - a Népszava beszámolója szerint ezt közölte a parlament fenntartható fejlődés bizottságának tegnapi ülésén Rábai Mónika, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikai főosztályvezetője. 

Ehhez viszont feltételt is támaszt a kormány: 2030-ra a tagországok mindegyike egyértelműen vállaljon 1990-hez képest legalább 40 százalékos szennyezés-mérséklést. Magyarország az EU-n belül az 1990 óta mért kibocsátás-csökkentés terén viszonylag jól áll, de ennek a listának az éllovasai volt szocialista országok, ami azt sejteti, hogy javulásuk inkább az ipar rendszerváltások utáni összeomlásának köszönhető, és nem feltétlenül a környezetvédelmi erőfeszítéseknek.

Orbán Viktor korábban még "abszurditásig emelt klímacélokról" írt, ez alapján úgy tűnik, hogy azóta finomodott a magyar kormány álláspontja.

A Greenpeace szerint Orbán Viktor politikai évadnyitó esszéjében lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját

Hétfőn jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök esszéje a Magyar Nemzetben, ahol egyebek mellett a klímaváltozásról is kifejtette gondolatait, úgy fogalmazott: Abszurditásig emelt klímacélok. Orbán Viktor miniszterelnök egy nagyon hosszú levelet/esszét írt a kormánypárti Magyar Nemzetbe, ami elég sok témát érint, vannak benne érdekességek is, de végül is az utolsó sorokból kiderül, ez nem több mint egy fideszes kampánynyitó jegyzet.