Szlovénia is leáll egy időre az AstraZeneca használatával

Szlovénia is leáll egy időre az AstraZeneca használatával

Szlovénia úgy határozott, hogy az Európa Gyógyszerügynökség (EMA) döntéséig ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó társaság koronavírus elleni oltóanyagának alkalmazását – jelentette be hétfőn este Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján. Kiemelte:

bár a szlovén szakemberek nem találták észszerű okot az oltás leállítására ezzel a vakcinával, elővigyázatosságból mégis emellett döntöttek.

Azok oltását, akik a következő napokban AstraZeneca vakcinát kaptak volna, átütemezi, míg a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagával folytatódik az immunizáció – tette hozzá.

A döntését azt követően hozta meg a ljubljanai kormány, hogy Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország is úgy döntött, leállítja a vakcina használatát, mert egyes pácienseknél súlyos vérrögképződés jelentkezett, bár az egyértelmű ok-okozati összefüggést tudományosan még nem igazolták.

További négy uniós tagállamban sem oltanak AstraZenecával egy ideig

Hétfőn Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Németországban is felfüggesztették az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát. Németország Elővigyázatosságból felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-féle vakcina alkalmazását Németországban, miután jelentések érkeztek az agyi vénákban fellépő vérrögképződésről - jelentette be hétfőn Berlinben a német szövetségi egészségügyi miniszter.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,3 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 174 402-en, közülük a másodikat is 83 867-en kapták meg.

(MTI nyomán)