A KSH szerint nőtt, az NFSZ szerint csökkent a munkanélküliek száma áprilisban

A KSH szerint nőtt, az NFSZ szerint csökkent a munkanélküliek száma áprilisban

A munkaerőpiacra ismét negatív hatással volt a koronavírus-járvány: a harmadik hullám idején, áprilisban a munkanélküliek száma 17 ezerrel nőtt, a foglalkoztatottaké pedig 57 ezerrel csökkent márciushoz képest a KSH csütörtökön közzétett adatai szerint.

Mindez azért lehetséges, mert akik a munkaerő-felmérés során úgy nyilatkoznak, hogy az elmúlt hetekben nem kerestek aktívan munkát, illetve nem tudtak volna két héten belül munkába állni, őket a KSH az inaktívakhoz sorolja. E csoport létszáma bővült áprilisban 34 ezer fővel.

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékponttal 4,4 százalékra ugrott áprilisban a munkanélküliségi ráta. Ez Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint vélhetően annak köszönhető – írja a Népszava – hogy a harmadik hullám okozta elbocsátások most kerültek be a statisztikába.

Az elemző rámutatott, a foglalkoztatotti létszám csökkenése mellett a munkanélküliek száma kisebb mértékben nőtt, az inaktívak száma pedig jelentősen emelkedett. Az adatok továbbra is azt mutatják: nem feltétlenül látjuk valós időben a munkaerőpiaci folyamatokat, azonban a gazdaság újranyitásával alapvetően a valós munkanélküliségi ráta csökkenésére számíthatunk a szakértő szerint.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál (NFSZ) ugyanezen hónapban közel ugyanannyival (16 ezerrel) csökkent márciushoz képest az álláskeresők száma, mint amennyivel a KSH-nál nőtt. Májusra újabb 14 ezres csökkenést közölt az NFSZ. Ez egy adminisztratív adat, mely azt hivatott megmutatni, az adott hónap 20. napjáig hányan regisztráltak álláskeresőként a munkaügyi hivataloknál. A KSH adatai pedig egy kérdőíves felmérésből származnak.

Összegezve tehát:

miközben egyre többen vallják magukat munkanélkülinek, az NFSZ-nél egyre kevesebben jelentkeznek be.

Lehetséges, hogy egyre kevesebben látják értelmét a hivatalos regisztrációnak, ugyanis csak három hónapig folyósított álláskeresési ellátás illeti meg az álláskeresőt.

A hivatalosan is regisztrált álláskeresők száma az elmúlt hónapokban egyébként mintegy 100 ezerrel magasabb volt, mint amit a KSH mért. Áprilisban az NFSZ szerint 288 ezren, míg a KSH szerint 211 ezren kerestek munkát.

A KSH még nem közölt májusra vonatkozó adatokat, az NFSZ azonban ebben a hónapban 274 ezer álláskeresőről számolt be csütörtökön. Közülük

70 ezren kapnak álláskeresési járadékot, 129 ezer munkanélküli pedig semmilyen pénzügyi ellátásra nem jogosult.

Az álláskeresők közül több mint 88 ezren szakképzetlenek, 34 ezren pedig 25 évesnél fiatalabbak.

A foglalkoztatottak száma a KSH áprilisi adatai szerint 4 millió 559 ezer fő: ez tavaly áprilishoz képest 36 ezres növekedést, idén márciushoz képest 57 ezres csökkenést jelent.