Ügyvédje állítja, kihallgathatták volna a gyémánt-gate koronatanúját

Mégis a magyar hatóságok bénáznak?

Mint azt a Magyar Nemzet a tegnapi nap folyamán megírta, és mi is beszámoltunk róla, közel 3-4 milliárd euró, tehát 1300 milliárd forint szivároghatott ki a magyar kormányzati körökből az elmúlt években különféle arab számlára, hogy aztán a pénz a nemzetközi terrorizmust is mozgató havalán – az arab világ párhuzamos bankrendszerén – érkezzen vissza magánzsebekbe. A lap úgy tudja, hogy az üggyel kapcsolatban az FBI tanúvédelmi programjában tart egy magyar férfit az Egyesült Államokban, akit a magyar hatóságok valamiért annak ellenére sem akarnak kihallgatni, hogy ezt az amerikaiak többször felajánlották.

Újabb 1300 milliárd: Ennyi pénzt menekíthetett ki gyémántban a Fidesz arab számlákra

A Magyar Nemzet információi szerint közel 3-4 milliárd euró, tehát 1300 milliárd forint szivárgott ki a magyar kormányzati körökből az elmúlt években különféle arab számlára, hogy aztán a pénz a nemzetközi terrorizmust is mozgató havalán - az arab világ párhuzamos bankrendszerén - érkezzen vissza magánzsebekbe.

Később egyértelművé vált, az érintett személy neve Faidt Péter András.

A rendőrség tegnap délután reagált a cikkre, közleményük szerint „Faidtal szemben a nyomozást a KR NNI felfüggesztette mindaddig, amíg gyanúsítotti kihallgatása nem történik meg. A magyar nyomozó hatóság előterjesztést tett az amerikai igazságügyi hatóságok irányába a nemzetközi jogsegélykérelem teljesítésére”.

Az ügyészség egy órával később adott ki kommünikét az ügyben, melyben azt állítják, „a kérdéses személy az eljárás során – a házkutatás előtt mindössze órákkal – külföldre szökött, míg társait elfogták és gyanúsítottként kihallgatták. Az elszökött személlyel szemben európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki”. Egyúttal azt is állították, nincs arról tudomásuk, hogy „az USA igazságügyi hatóságai felajánlották volna a magyar hatóságoknak, hogy az USA-ban kihallgathatják a szökésben lévő személyt”.

Az amerikai igazságügyi minisztérium nem kívánta kommentálni a Magyar Nemzet értesüléseit.

Faidt ügyvédje, Groó Judit azonban nyilatkozatot juttatott el a laphoz, melyben cáfolja a szökést, és közli: amerikai lakcímét a magyar hatóságokkal közölte, és jogsegély keretében bármikor lehetőségük lett volna kihallgatni védencét.

Az ügyvédi nyilatkozatot mi is szó szerint közöljük:

Sajtónyilatkozat

„Ügyfelünk, Faidt Péter András felhatalmazása alapján a személyével és magyarországi folyamatban lévő büntetőügyével kapcsolatosan a sajtóban megjelent hírek okán az alábbiakat közöljük.

Ügyfelünkkel szemben 2014 óta pénzmosás miatt büntetőeljárás van folyamatban az NNI által közölt tényállás alapján.

Ügyfelünket büntetőügyében, az évek óta húzódó eljárásban a nyomozóhatóság azonban annak ellenére nem hallgatta ki a mai napig, hogy védői útján amerikai lakcímét a nyomozóhatóság és a bíróság részére bejelentette, ahogyan annak ellenére sem történt meg kihallgatása, hogy a két állam közötti kölcsönös protokolltájékoztatás keretében a magyar hatóságok hivatalos tudomást szereztek arról, hogy ügyfelünk az Amerikai Egyesült Államokban életvitelszerűen tartózkodik.

A Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóban megjelent állításával szemben ügyfelünk kihallgatására a büntetőügyében nem azért nem került sor, mert megszökött. Faidt Péter Andrással a magyar nyomozóhatóság sem magyarországi tartózkodása idején, sem később, azaz a mai napig nem közölte a gyanúsítás tényét a büntetőeljárás szabályai szerint.

Ügyfelünk, aki büntetlen előéletű, az országot legálisan, a nemzetközi elfogatóparancsok kibocsátása előtt hagyta el, a vele szemben indult eljárásról az Amerikai Egyesült Államokban értesült.

Gyanúsítottkénti kihallgatását 2017. december 1-ig a magyar nyomozóhatóság a védelem számára ismeretlen okok miatt nem kezdeményezte annak ellenére, hogy ügyfelünk számtalan alkalommal védői útján jelezte, hogy a magyar hatóság rendelkezésére áll, s amelyre az Amerikai Egyesült Államok jogsegély útján történő megkeresésén keresztül a magyar nyomozó szerveknek mindenkor lehetőségük lett volna.

A sajtóban is hivatkozott, egyebekben Faidt Péter András védőinek indítványára a meghallgatása érdekében kezdeményezett jogsegély sorsáról a mai napig sem a Fővárosi Főügyészség sem a Legfőbb Ügyészség nem adott részünkre tájékoztatást.”