Ha Ön régi ismerőse az Orbán családnak, a legdrágább ajánlattal is közbeszerzést nyer

Ha Orbán vejének barátai intézik a tendert.

Csaknem 1 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomtatók beszerzésére kiírt pályázatát az a cégcsoport, melynek az IMG Solution Kft., a Dokucentrum Kft., a CSP Service Kft. és a Delta Systems Kft. a tagja – derül ki a Direkt36 tényfeltáró anyagából. Piaci szereplők már a pályázat ideje alatt megjósolták, hogy ők lesznek a befutók, mivel szerintük az adóhatóság olyan feltételeket szabott, hogy más szereplőknek esélyük sem volt labdába rúgni.

A Direkt36 megkeresésére a nyertes cégcsoport egyáltalán nem reagált, a NAV is csak annyit közölt, hogy „folyamatban lévő eljárással kapcsolatos értesüléseket” nem kommentálnak.

Akarom a dráááágaszágot!

A tenderen összesen hat szereplő indult, köztük olyan is volt, aki a szállítást 314 millió forintért vállalta volna, de öt pályázót kizártak, így a legdrágább, 999,3 millió forintos ajánlat lett a befutó. Ez kísértetiesen hasonlít Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak ahhoz az eilosos megbízásához, mely során a Szegedi Tudományegyetem napenergia-hasznosító berendezéseket szerzett be. A kilenc pályázóból nyolcat kizártak, így a legdrágább ajánlatot tevő Tiborcz-cég lett a győztes.

A mostani, NAV-os közbeszerzés korrupciógyanús furcsaság, hogy a győztes konzorcium egyik tagja, az IMG Solutions Kft. szoros kapcsolatban áll Orbán Viktor családjával. A miniszterelnök testvére, ifj. Orbán Győző tiszteletbeli elnöke lett a NIKÉ SE birkózószakosztályának, melynek munkájában aktívan részt vesz Szentgyörgyi Gábor, az IMG Solutions vezetője és társtulajdonosa is. Bár a Direkt36 újságírói hét (!) egymástól független piaci szereplőtől is értesült már erről az összefonódásról, most már birtokukba jutottak ezt bizonyító dokumentumok is, illetve az is kiderült, a birkózóegyesületi tevékenység keretében Balogh Vilmos egyesületi vezetővel együtt ők ketten közösen utaztak Kárpátaljára partneri kapcsolatok kiépítése céljából.

A jelen közbeszerzési eljárás technikai részleteit is ismerteti a Direkt36 írása. Mint írják, ez egy olyan eljárás volt, mikor a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) kiír egy keretmegállapodást, és ha valamelyik állami szervnek szüksége van eszközökre ebből a termékkörből, akkor a keretmegállapodáson győztes cégektől kérhet ajánlatot a konkrét beszerzésre.

Jelen esetbe is ez történt, és piaci szereplők szerint olyanok voltak a pályázati feltételek, hogy azon csak a Xerox típusú gépekkel kereskedőknek volt esélyük nyerni. A Direkt36 azt írja, ajánlati felhívásban külön nevesítették is a Xerox nyomtatóit, mint amelyek megfelelnek a meghatározott technikai feltételeknek, bár hozzátették, hogy „azzal egyenértékű” gépeket is elfogadnak. Ennek ellenére a hat pályázóból ötöt pont azzal az ürüggyel zártak ki, hogy az általuk ajánlott eszközök nem feleltek meg a kiírásban szabott technikai feltételeknek.

Csak előkerül a Nemzet Veje!

A pályázat lebonyolításában az Ész-Ker Zrt. volt a NAV segítségére. A cég részvényesei Kárpáti Péter és neje, Pataki Mária. Akiknek van egy másik cégük is (melyből a hölgy már kiszállt), az Eupro Projektmenedzsment Kft. E kft. másik tulajdonosát Hamar Endrének hívják. Igen, ő az a Hamar Endre, aki a Tiborcz-féle Elios-botrányban a Sistrade Kft. révén közvetlen kapocs volt a pályázatokat kiíró önkormányzatok és a nyertes Elios között. Az Eupro korábbi tulajdonosai között felbukkan a PBE Építő Kft. (korábbi nevén: PBE Energiamenedzsment Üzletviteli Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.), melyben ugyancsak tulajdoni résszel bírt az Elios, illetve az Elios tulajdonosa, a Green Investment & Solutions Kft.

Két hete az Index arról írt, hogy a NAV egy másik közbeszerzési eljárás keretében ugyancsak a Xerox hazai kereskedőire írt ki közbeszerzést. És nem fogják kitalálni, ott ki a tender lebonyolítója! Bizony, a Tiborcz István köréhez tartozó Ész-Ker Zrt.

Micsoda véletlen!

Leáldozik-e Orbán vejének fényes csillaga?

Az Elios Zrt. előéletéről annyit, hogy Tiborcz István Erdei Bálinttal közösen alapított négy céget még 2009-ben, melyek azután beolvadtak az ES Holding Zrt.-be. A 2010-es kormányváltás után többségi tulajdonosként bevásárolja magát a cégbe a Közgép tulajdonolta E-OS Energiakereskedő Zrt., Tiborczék cége pedig felvette az E-OS Innovatív Zrt. nevet.