Pontosan, ahogy az EU jelezte: végül a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetőjét csukták le korrupció miatt

Pontosan, ahogy az EU jelezte: végül a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetőjét csukták le korrupció miatt

Olyan minisztériumi főosztályvezető került rácsok mögé, aki a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett, tehát az Európai Unió óvatossága lényegében hitelt nyert. A 24.hu azt írja, pénzügyminisztériumi tisztségviselőkön kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosztású munkatársa, főosztályvezetője is gyanúsítottja a hivatali vesztegetési ügynek.

Emlékeztetnek, egy korábbi Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem főosztályvezetőről, hanem egy osztályvezetőről, valamint kisebb csalásokról beszélt. A lap által megismert ügyészségi indítványban viszont több száz millió forintos, bizonyos esetekben az egymilliárd forintot is megközelítő vissza nem térítendő támogatásokra benyújtott pályázatokat „olajoztak meg” a gyanúsítottak, a korrupciós tarifa pedig a pályázati összeg 1 százalékról indult.

A gyanú szerint a korrupció végig kísérte a pályázatokat, ugyanis az első kenőpénzt Pénzügyminisztérium munkatársainak kellett adni azért, hogy a pályázatok sikeresek legyenek, ha pedig ez mégsem sikerült, akkor a Miniszterelnökség főosztályvezetőjének kellett fizetni, hogy elsimítsa a dolgokat és a pályázatokat sikeresen felülvizsgálják.

A 24.hu szerint a Miniszterelnökség főosztályvezetője ellen háromrendbeli, vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik. A lap információja szerint a gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képzi pont úgy, mint amikor Varga Judit igazságügyi miniszter helyettesét, Völner Pált kapcsolták le a végrehajtó maffiával való összejátszásáért.

Egyébként a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget érintő újabb korrupciós botrány szintjét jellemzi, hogy a Pénzügyminisztérium egyik tanácsosánál 190 millió forint készpénzt találtak, amire az érintett csak annyit tudott mondani, hogy az anyukájáé.