Orbán Viktor: „Szembe kell nézni a realitásokkal. Mindenki az ukránok oldalán áll”

Orbán Viktor: „Szembe kell nézni a realitásokkal. Mindenki az ukránok oldalán áll”

A háborúra hivatkozva a miniszterelnök két- vagy háromszorosára növelné a haderőfejlesztésre szánt kiadásokat.

A miniszterelnök a NATO- és EU-csúcsról visszatérve adott interjút a Kossuth Rádióban.

Orbán szerint akármilyen viták voltak a két ország között, nem volt Oroszországnak elég oka arra, hogy egy ország megtámadjon egy másikat.

Ezután megismételte, hogy ez nem Magyarország háborúja, hanem két szomszédos országé. Ugyanakkor változtatva eddigi álláspontján már arról is beszélt, hogy

lehet úgy sikeres háborút vívni, hogy az ukránok harcolnak, és hátulról néhány nyugati ország fegyverekkel támogatja. A fegyver fontos, de a katona még fontosabb, ami fogytán van az ukrán oldalon.

Az ukrán EU-s tagságról Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Ukrajna ugyan megkapta a tagjelölti státuszt, de egy nagyon hosszú folyamat előtt áll az ország.

A háborúra hivatkozva a miniszterelnök két- vagy háromszorosára növelné a haderőfejlesztésre szánt kiadásokat, mert a

félbékés félveszélyhelyzeti állapotból ki kell hoznunk a hadseregünket.

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókról Orbán Viktor ismét közölte, hogy a kormány nem híve a szankciós politikának,

de mivel az uniós államok jórésze hisz a szankciós politikában, ezért úszunk az árral. Nem lehet minden héten vétózni, mert Magyarország számára ez elviselhetetlen lenne.

A miniszterelnök ugyanakkor jelezte, ha nincs béke, akkor a gazdaság menetel a recesszió irányába, ezért szerinte nem szankciókra lenne szükség, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra.

A migráció és az ukrán menekültek miatt Orbán Viktor határvadász alakulatok kiképzését javasolta.

A kormányfő ezután lesöpörte az asztalról a különféle béremelési és fejlesztési igényeket.

Ne álljanak elő most különféle 20-30 vagy még több százalékos bérigényekkel, most nincs itt ennek az ideje. Az a siker, ha nem csúszunk vissza, most ez van napirenden

- jelentette ki Orbán Viktor.