Köszönjük a kormánynak: tavaly Magyarországra jött Kína európai beruházásainak közel fele

Köszönjük a kormánynak: tavaly Magyarországra jött Kína európai beruházásainak közel fele

Hazánk így több kínai beruházást fogadott, mint a három legnagyobb európai gazdaság, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság együttvéve. Igazi akkumulátor-nagyhatalom. Megérte?

Tavaly az Európában végrehajtott kínai közvetlen beruházások 44 százaléka Magyarországra érkezett a berlini székhelyű Mercator Institute for China Studies (Merics) és a Rhodium Group csütörtökön közzétett tanulmánya szerint - írja az MTI.

Hazánk így több kínai beruházást fogadott, mint a három legnagyobb európai gazdaság, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság együttvéve.

Hasít az akkugyártás

2023-ban Kína európai közvetlen beruházásainak kétharmadát, 69 százalékát az elektromobilitási beruházások tették ki. Az európai egészségügyi ágazat is nagy érdeklődésre tart számot a kínai befektetők részéről. Az orvostechnikai eszközök például 2021 és 2023 között az összes kínai befektetés kétharmadát tették ki - áll a jelentésben.

Összességében azonban a kínai befektetések Európában csökkenőben vannak, tavaly 2010 óta a legalacsonyabb szintet érték el, 6,8 milliárd eurót.

"Az európai zöldmezős kínai projektek pozitív fejleményt jelentenek, de a beruházási tevékenység alacsony szintje összességében a gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozatlanságát jelzi" - mondta Max Zenglein, a Merics vezető közgazdásza.

A kínai vállalatok Magyarországon is elsősorban az elektromobilitás területén fektettek be. A világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a sencseni BYD jelenleg Magyarországon épít üzemet az európai piac ellátására.

Az Orbán Viktor és a Fidesz-kormány által nagy szívélyességgel fogadott Hszi Csin-ping kínai elnök májusi magyarországi látogatásán "minden időjárási körülmények között" működő átfogó stratégiai partnerségnek nevezte a két ország kapcsolatát. Beszédes...

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök, Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója és Jim Gun Hjong dél-koreai nagykövet a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátorgyárának nyitóünnepségén. MTI)