Kötelező a maszkviselés hétfőtől, a BKK ellenőrizni fogja a betartását

Kötelező a maszkviselés hétfőtől, a BKK ellenőrizni fogja a betartását

A súlyosbodó járványhelyzet miatt november 1-től, hétfőtől ismét kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése a közösségi közlekedési eszközökön, így a BKK járatain is. A szabályozás az állomásokra és a megállóhelyekre, valamint a pályaudvarokra egyaránt vonatkozik. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnapi közleményében kiemelte, az ügyfeleinek már a kormányrendelet bevezetését megelőzően is a maszkok használatát javasolta. Holnaptól ez már kötelezővé is válik az október 28-án kiadott rendelet értelmében. A maszkviselés alól mentesülnek a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

A BKK is maszkviselést javasol a tömegközlekedésben

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minden utasnak a maszk viselését ajánlja a közösségi közlekedés használatakor - közölte a BKK kedden az MTI-vel.

Emlékeztetnek, tapasztalataik alapján a budapesti utasok nagy többsége szabálykövető, a BKK dolgozói folyamatosan ellenőrzik a maszkviseléssel kapcsolatos szabályok betartását, és kizárhatják az utazásból azokat, akik nem tesznek eleget a kötelezettségüknek, és akár 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabhatnak rájuk - akárcsak a MÁV-Volán-csoport járatain

Nyolcezer forintos büntetést kockáztat, aki nem hord maszkot a vonatokon és a buszokon

A kormány döntésének megfelelően újra maszkhordási kötelezettség lép életbe a MÁV-Volán-csoportnál. November 1-jétől a közlekedési járműveken, a MÁV, a MÁV-HÉV, valamint a Volánbusz állomásainak, megállóinak zárt és nyitott területein egyaránt kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása - olvasható a MÁV közleményében.

A rendszeres fertőtlenítésnek és a maszkviselésnek köszönhetően a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választás. A szájat és az orrot eltakaró maszk az egyik leghatékonyabb eszköze a járvány elleni küzdelemnek

- hangsúlyozta a BKK, mely arra kéri utasait, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat, egyben kitérve arra is:

"A jegy- és bérletvásárlás legbiztonságosabb módja a mobiljegy alkalmazások egyike, amelynek segítségével az okostelefonokról bárhonnan megvásárolhatók a napijegyek és bérletek. A mobiljegyekről bővebben a BKK oldalán tájékozódhatnak. Emellett ajánljuk a rendszeresen fertőtlenített BKK-automaták használatát, illetve ügyfélközpontjaink, jegy- és bérletpénztáraink felkeresését. A legközelebb eső értékesítési pontot térképes felületünkön érdemes megkeresni."