A kereskedelmi dolgozók szakszervezete sem akar kötelező védőoltást

A kereskedelmi dolgozók szakszervezete sem akar kötelező védőoltást

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete őszintén bízik benne, hogy a kereskedelmi ágazatban egyetlen munkáltató sem fog kötelező védőoltást előírni a munkavállalói számára

– reagált a 24.hu megkeresésére a kereskedelemben dolgozókat tömörítő szakszervezet.

Mint közleményükben írták,

"ha valaki mégis kötelezővé tenne a védőoltást, az ezzel párhuzamosan azt is írja elő, hogy vásárlóként se lehessen oltási igazolvány nélkül az üzlet területére lépni."

A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezések értelmében a munkáltatók akár kötelezővé is tehetik a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára.

Itt a rendelet a maszkviselésről és a munkaadó által elrendelhető kötelező oltásról

Csütörtök késő este megjelent a Magyar Közlönyben a csütörtöki kormányinfón bejelentett intézkedéscsomag. Mint arról beszámoltunk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tájékoztatón közölte, ismét kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedési eszközökön, illetve lehetővé teszik a munkáltatóknak, hogy kötelezzék munkavállalóikat a koronavírus elleni védőoltás felvételére.

A rendeltben az is szerepel, hogy legalább 45 napot kell adni a munkavállalóknak arra, hogy beoltsák magukat, ami a kétdózisú oltásoknak csak az első dózisára vonatkozik.

Ha valaki nem oltatja be magát, a munkáltatója egy éves fizetés nélküli szabadságot rendelhet el számára, egy év leteltével pedig elbocsáthatja. Ha közben felveszi az oltást, a munkáltató azonnal köteles visszamondani a fizetés nélküli szabadságot.

Előzmények

Mint megírtuk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtök délelőtti kormányinfón három járványügyi szigorítást jelentett be: egyrészt a munkaadók szervezeteinek javaslatára lehetőséget adnak a munkaadóknak, hogy az oltást kötelezővé tegyék a munkavállalóik számára. Másrészt november 1-jétől a közösségi közlekedésben kötelezővé teszik a maszk viselését. Harmadrészt pedig az egészségügyi intézményekben elrendelik a látogatási tilalmat, a szociális intézményekben pedig azok vezetői kapnak felhatalmazást ennek elrendelésére.

Gulyás tájékoztatása nyomán csütörtök délután Karácsony Gergely rendkívüli, november elsejétől hatályos intézkedéseket jelentett be Facebook oldalán. Így például kötelező lesz a maszkhasználat a fővárosi intézményekben, mozikban és színházakban is.

Karácsony bejelentette, kötelező lesz a maszkhasználat a fővárosi intézményekben, mozikban és színházakban

Mint mi is megírtuk, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtök délelőtti kormányinfón három járványügyi szigorítást jelentett be: egyrészt a munkaadók szervezeteinek javaslatára lehetőséget adnak a munkaadóknak, hogy az oltást kötelezővé tegyék a munkavállalóik számára. Másrészt november 1-jétől a közösségi közlekedésben kötelezővé teszik a maszk viselését.

Szintén tegnap reagált aztán a Magyar Szakszervezeti Szövetség is, akik Alaptörvény-ellenesnek tartják az oltást megtagadóval szembeni rendkívüli felmondást. Mint írták, "az oltás fontosságának kiemelt hangsúlyozása mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartja a kormánynak azt a döntését, amely a munkáltatókra hárítja, hogy ők kötelezzék dolgozóikat arra, hogy oltassák be magukat!"

Egyúttal bejelentették, hogy a szakszervezet a Versenyszféra Konzultációs Fóruma rendkívüli összehívását kezdeményezi.

Szakszervezetek: Alaptörvény-ellenesnek tartjuk az oltást megtagadóval szembeni rendkívüli felmondást

"Megint rólunk, de nélkülünk döntöttek" - reagált közösségi oldalán a Magyar Szakszervezeti Szövetség Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtök délelőtti bejelentésére, miszerint a munkaadók szervezeteinek javaslatára lehetőséget adnak a munkaadóknak, hogy az oltást kötelezővé tegyék a munkavállalóik számára.